Voorlopige resultaten: NDP 26, V7 18, AC 5, DOE 1 en PALU 1
27 May 2015, 03:22
foto


De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft op basis van de voorlopige resultaten landelijk 26 zetels behaald. V7 heeft er 18, Alternatieve Combinatie 5, DOE en PALU elk 1. De NDP, die de grote winnaar is van de verkiezingen, zou op basis van 26 zetels een regering kunnen vormen. In De Nationale Assemblee zijn er 26 zetels nodig om quorum te hebben. De resultaten van de ontbrekende stembureaus van Paramaribo, zijn intussen bijgewerkt door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Starnieuws heeft op basis van de voorlopige resultaten de zetelverdeling berekend. De NDP heeft in alle districten zetels veroverd. In Paramaribo krijgt de paarse partij op basis van de voorlopige resultaten 9 zetels. V7 komt op 6 zetels, terwijl AC en DOE elk goed zijn voor een zetel. V7 heeft geen zetels behaald in Para, Coronie, Marowijne en Brokopondo.

De NDP, die alleen de verkiezingen is ingegaan, heeft landelijk 116.662 geldige stemmen gekregen. V7 heeft 95.210 stemmen behaald. De derde grote politieke organisatie is AC met 26.973 stemmen. DOE kreeg 11.080 kiezers achter zich. PALU heeft 1.733 stemmen gekregen. Ping heeft met 316 stemmen het minste aantal kiezers achter zich gekregen.

De officiële verkiezingsresultaten moeten worden vastgesteld door het Centraal Hoofdstembureau. Dit zal twee weken duren. Hierna komt het Onafhankelijk Kiesbureau aan de beurt, dat de verkiezingsresultaten al dan niet bindend zal verklaren. De eerste vergadering van de nieuwe samenstelling van De Nationale Assemblee is gepland op 30 juni. Deze zal geleid worden door de voorzitter van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, die het oudste gekozen lid in jaren is.
Advertenties

Sunday 19 September
Saturday 18 September
Friday 17 September