Welzijn: Nog geen overeenkomst Alcoa-Suriname
23 Mar 2015, 00:00
foto


Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) tevens topper bij Suralco, legt uit dat er nog geen overeenkomst is getekend tussen Suriname en Alcoa. Tot nu toe is er een memorandum of understanding, waarbij Alcoa bereid is de stuwdam over te dragen en Suralco af te stoten. De intentie is uitgesproken om de Brokopondo-overeenkomst, die tot 2033 loopt, te beëindigen. De voorwaarden zullen nog moeten worden uitgewerkt.

Welzijn zei zondag in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen van Radio ABC dat het belangrijk is het nieuwe bauxietbedrijf dat zal worden opgericht, moet leren uit de fouten die in het verleden zijn gemaakt. Er mag geen partijpolitieke bemoeienis zijn, anders zal het verkeerd gaan. Hij haalde als voorbeelden aan van de Stichting Machinale Landbouw, Bruynzeel en Mariënburg. Dit lot moet Suralco niet ondergaan.

Het nieuwe bedrijf dat opgericht wordt, dient professioneel bestuurd te worden. Volgens Welzijn is er voldoende kennis in Suriname aanwezig om de bauxietsector concurrerend te kunnen draaien. Hij haalt aan dat Alcoa als bedrijfspolicy heeft om zich niet meer te richten op het primaire product bauxiet. Alcoa streeft ernaar om een wereldwijd concurrerende commodity business te creëren. De Amerikaanse multinational heeft aangekondigd dat zij haar aluinaarde raffinagecapaciteit bij Suralco zal verminderen met 443.000 m³ ton per jaar. Het verminderen van de productie van de raffinaderij en de mijnactiviteiten zal een langere levensduur van de operatie mogelijk maken. Intussen wordt verder onderhandeld met de regering over de overdracht.
Advertenties