Santokhi: Alcoa vertrekt in juli uit Suriname
15 Mar 2015, 02:00
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi bij aankomst in Commewijne, zaterdagavond. (Foto: Leroy Troon)


Chan Santokhi, voorzitter van de VHP, zei op een massameeting van de partij in Commewijne zaterdagavond dat Suralco in juli sluit. Hij zegt dit te kunnen weten omdat hij met de topper heeft gesproken. Ook Iamgold heeft volgens hem enorme problemen omdat de regering een concessie heeft weggegeven aan een bevriende persoon. Deze concessie is nodig voor de uitbreiding van de goudmaatschappij. "Iamgold we are coming", zei Santokhi.

De VHP-voorzitter zei op de eerste districtsmassameeting van de partij, dat de eerste zetel van Commewijne al binnen is. Hij zei aan de zwevende kiezers om zich aan te sluiten bij V7. Op de vergadering voerden ook de vier aspirant-kandidaten van de oranjepartij in Commewijne het woord. De VHP heeft de tweede plek in dit district, waar vier zetels te behalen zijn. Dhiradj Soekhai, Roy Mohan, Radjesh Mohan en Sheilendra Girjasing komen in aanmerking om gekandideerd te worden in Commewijne door de VHP.

"Miami heeft hele grote supermarkten, zeven maal groter dan in Suriname en alle schappen zijn vol. Demerara sugar is in de schappen. Waarom zou hier geen Mariënburg suiker kunnen zijn", vroeg Santokhi zich af die onlangs in de VS was. "Onze voorouders zijn gekomen naar Suriname om op plantages te werken".

Veel mogelijkheden voor Commewijne
Santokhi ziet moderne veerboten, fly overs, goede parkeergarages voor Commewijne, want de file is een groot probleem geworden. Hij benadrukte dat Europa minder dan 200 kilometer van Commewijne vandaan is. "Wij gaan ons richten op Europa", zei Santokhi. De Oost-Westverbinding is er, maar ook de binnenwegen moeten veilig gemaakt worden, overal zal er asfalt, verlichting en veiligheid zijn". De VHP-voorzitter merkte op dat jongeren met diploma's thuis zitten omdat ze geen werk krijgen. Meer dan 1500 ambtenaren hebben een contract voor zes maanden. Met dat geld zou hij jongeren helpen om bedrijven op te zetten in plaats van ambtenaar te worden.

De VHP ziet veel mogelijkheden voor Commewijne. Santokhi merkte op dat er productiebedrijven opgezet kunnen worden. Hij heeft al gesproken met instellingen die voor goedkoop kapitaal kunnen zorgen. Hiermee kunnen jongeren productiebedrijven oprichten en exporteren. Hij merkte op dat mensen miljonair kunnen worden door cacaoproductie, want dit product groeit het beste in Commewijne. Dit productieproces zal worden begeleid. Hij deelde mee dat wanneer V7 aan de macht komt, er een agrarische school zal komen in Commewijne. Er moet niet alleen geproduceerd worden, maar er moet een verwerkingsindustrie komen. Santokhi zei dat de nieuwe ziekte die al vier jaar heerst, corruptie is, die alle sectoren heeft vernietigd. V7 heeft hier medicijn tegen. Alle corruptiezaken zullen onderzocht worden en de schuldigen worden berecht. De politie en de rechterlijke macht zullen worden versterkt.

Edward Troon
Advertenties