Containerscan moet duistere praktijken haven tegengaan
15 Sep 2010, 20:30
foto


Al ruim een jaar is via een lening, beschikbaar gesteld door de Volksrepubliek China een containerscan aangeschaft, maar deze is nooit in gebruik genomen. Nu is besloten de scan per 15 oktober in werking te stellen.
Minister Wonnie Boedhoe van Financiën & Planning had hierover vandaag een onderhoud met de directeur van NV Havenbeheer, John Defares, en de douane.

Een containerscan moet er voor zorgen dat het imago van deze dienst als veilig en betrouwbaar wordt bestempeld. De scan moet duidelijkheid geven over de inhoud van alle import en export containers op de haven. De Surinaamse autoriteiten willen hiermee vooral voorkomen dat de Surinaamse haven gebruikt wordt als transportroute door drugscriminelen. Onlangs is in Engeland 166 kilo cocaïne onderschept. De boot had ook de haven in Suriname aangedaan. Het verderfelijke spul was in 145 pakken in een machine verborgen.

Niet meer handmatig
“Niet altijd blijkt in een container te zijn wat wordt opgegeven en de huidige manier van de controle van container is niet voldoende om volledige zekerheid te hebben over de inhoud”, zegt Defares aan Starnieuws. De controle en inspectie gebeuren tot nu toe handmatig door de containers te strippen. Dit werkt niet effectief genoeg. Met de scan wordt de inhoud zichtbaar. Verschillende landen eisen dat containers gescand worden. Dit zal verplicht worden gesteld.

Defares zegt dat de haven een enorme groei heeft meegemaakt de afgelopen jaren. Het aantal containers dat dagelijks wordt verwerkt, is enorm toegenomen. De scan zal volgens hem niet alleen de veiligheid en transparantie verhogen maar ook de efficiëntie op de luchthaven. De scan zal beheerd worden door de NV Havenbeheer, terwijl voor de operationele activiteiten de douane verantwoordelijk is.
Advertenties