Adron start met oogst zaaizaad
26 Aug 2014, 22:00
foto


Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) start van de week van het oogsten van het zaaizaad. Dit seizoen heeft het bedrijf 116 hectare ingezaaid. Het gaat om origineel-, elite- en eerste nabouwzaad. Op het areaal van Stichting Machinale Landbouw is er, voornamelijk eerste nabouwzaad ingezaaid op 72 hectare en 15 hectare origineel zaad. De contractboeren hebben samen 26 hectare origineel zaad ingezaaid, terwijl het Adron 4 hectare elitezaad voor zijn rekening heeft genomen. Op NV Nani is er 18 hectare ingezaaid.

Waarnemend directeur Soedeshchand Jairam zegt aan Starnieuws dat het gewas vlot is opgekomen. Ook is het al van onkruid gescheiden. Jairam betreurt dat het niet gelukt is om opslag- en droogfaciliteiten te creëren, waardoor boeren een veel beter eindproduct konden krijgen. “ Voor dit seizoen zal het ons niet meer lukken. Het is wel jammer. Ook de juridische zaken van Prins Bernhardpolder zijn nog niet afgerond”, deelt Jairam mee. De juridische afwikkeling van de huurovereenkomst tussen de Sunda Group en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is nog niet rond. Minister Soeresh Algoe had gehoopt om nog dit seizoen de zaaizaadproductie in de Bernhardpolder op te starten.

Adron is er voorstander van dat een landbouwer het product kant en klaar krijgt, omdat op deze manier de kwaliteit behouden kan worden. Het Adron wilde het zaaizaad opschonen, drogen en verpakken, zodat de landbouwer niets meer aan het product hoeft te doen. Het afgelopen seizoen mochten landbouwers het zaaizaad van de rijstvelden opkopen en meenemen naar huis. Jairam benadrukt dat het in de bedoeling ligt dat alle landbouwers zaaizaad, tegen een redelijke en betaalbare prijs, bij het Adron kunnen betrekken en daardoor de kwaliteit van de rijst wordt verbeterd.

Wanita Ramnath
Advertenties