Column: Brief aan Clarence (3)
31 May 2014, 20:00
foto
Journalist Diederik Samwel in gesprek met Clarence Seedorf bij het tienjarig bestaan Seedorf-stadion in 2011. (Foto: Mirjam Marks)


Beste Clarence,

Wat krijgen we nou? Zijn ze helemaal gek geworden, daar in Milaan? Ik wist niet dat die spaghettivreters zo weinig geduld hadden. Jou een beetje opzadelen met een uitgebluste selectie en als dat niet meteen resultaat oplevert zonder enige gêne hun even voorbarige als idiote conclusies trekken. Mi Gado, een man van jouw statuur laat zich niet de laan uitsturen!

Alsof ze met de eerste de beste amateur te maken hebben. Jij bent Jon Dahl Tomasson niet. Die heeft ook een tijdje bij de ‘rossoneri’ mogen spelen om het vervolgens als trainer te proberen. Verkaste in januari voor een aardig bedrag van Excelsior naar Roda JC. Niet slecht: promotie van eerste naar eredivisie. Maar vier maanden later is het precies andersom. Kijk, dan kun je erop wachten dat ze je ontslaan.

En zo beroerd heeft AC Milan het onder jouw leiding helemaal niet gedaan. Nederlagen tegen clubs uit de top drie, maar die waren ingecalculeerd. Hier en daar een bloedeloos gelijkspelletje maar toch ook een paar fraaie overwinningen. Die 1-0 tegen Inter mocht er zijn. Uitgeschakeld in de Champions League door Atletico Madrid, de openbaring van het seizoen. Da’s geen schande. Bovendien heb je Nigel prima klaargestoomd voor het WK. Die zullen ze nog hard nodig hebben, die bakra’s.

Nee, geen Europa League volgend seizoen, al scheelde het maar weinig. Of dat zo’n ramp is. Alsof iedereen reikhalzend zit uit te kijken naar doordeweekse partijtjes in Lapland, Letland of Litouwen. Kan ze gestolen worden in Milaan. Kost alleen maar tijd, geld en energie.
Of weet ik er het fijne niet van? Zijn er achter de schermen op Milanello gekke dingen gebeurd? Ik kan het me niet voorstellen. Je gedrag is altijd en overal even onberispelijk. Je rookt niet, drinkt niet, zit niet aan andermans vrouwen. Nog meer dan als speler ben je als coach doordrongen van je voorbeeldfunctie. Voorop in de strijd, in de bres voor je spelers en een nederlaag met opgeheven hoofd incasseren. Het komt niet eens bij je op om de arbiter de schuld te geven. Of de beroerde grasmat in San Siro, de strapatsen van Balotelli, het taalprobleem binnen de selectie, de matige kwaliteit van je doelman, de hoge leeftijd van je verdedigers. Niets van dat al. Onder alle omstandigheden de rust zelve. Every inch a gentleman.

Of zou die onkreukbaarheid juist het probleem zijn geweest? Italianen houden nu eenmaal van drama en passie. Dan had je het dus toch met de dochter van Berlusconi aan moeten leggen. Of wekelijks zo’n graatmager modelletje van de catwalk in Milaan moeten plukken. Op gezette tijden je Ferrari tegen een straatlantaarn parkeren. De fiscus een oor aannaaien...
Kan ook zijn dat je je consequent doof hebt gehouden als er weer eens zo’n Chinese gast aan de poort stond met een koffer knisperende bankbiljetten. Match fixing is in Italië uitgevonden. Jij staat daar ver boven maar het kan best dat die Italianen daar niet zo van gediend waren.

En wat doet Milan nu in al zijn wijsheid? Het bestuur trekt Filippo ‘Pipo’ Inzaghi aan! Een spits die zonder te kunnen voetballen toch doelpunten wist te maken. Da’s inderdaad een uitzonderlijke kwaliteit. Maar als je het mij vraagt, bakt zo’n clown er straks hoegenaamd niets van als trainer. Een vriendje is het. Vergeef me mijn woordkeus; ik heb het over vriendjespolitiek.
Trek het je verder niet aan, mi boi. Dit hoofdstuk zegt meer over Italië, Russisch gas en Arabische olie dan over jou. Eerst naar Brazilië voor de BBC; ik kijk nu al uit naar je analyses. En daarna rustig oriënteren. Dat KNVB-diploma heb je niet voor niets gekregen. Als je maar niet ingaat op een aanbod uit Qatar of de Emiraten. Dan kun je maar beter Frank de Boer opvolgen in Amsterdam.

Is het echt waar dat ze je tien miljoen euro meegeven om het contract af te kopen? Mi sabi, geld speelt voor jou geen rol maar mocht je nog ruimte hebben voor een nieuw charity project, bekijk dan even de beelden van de interlands tegen Frans Guyana. Vorige week 0-0 in de uitwedstrijd, afgelopen dinsdag met 1-0 gewonnen in het AK. Niet gek als je bedenkt dat die Fransen nog ergens een paar profs hadden geronseld. Toch durf ik de stelling wel aan dat het met natio alleen maar beter kan. Yere no: de huidige bondscoach heeft een interim-functie; da’s niet toevallig. En de kwalificatie voor het WK van 2018 is dichterbij dan we denken. Je land roept je, mi taigi yu. Al is het maar voor een paar tips en adviezen.
Waka bun, brada, w’o mit’ baka,

Diederik Samwel

P.S. Jouw enige reactie op de situatie bij Milan is tot dusver dat de meningen binnen de organisatie uiteenlopen. Ik begrijp wat je bedoelt: er is onenigheid tussen de voorzitter en de directeur. Moet ik het als een gunstig teken opvatten dat het ontslag ook na een paar dagen nog altijd niet door Milan is bevestigd? Laten we anders ff bellen: je hebt m’n nummer.
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June