Surifesta geeft extra dimensie aan jaarwisseling
28 Dec 2013, 21:30
foto


Surifesta heeft dit jaar een extra dimensie gegeven aan de festiviteiten rond de jaarwisseling. Het startsein werd op 16 december gegeven met de eerste 'Owru Yari Awards'. Personen die Suriname nationaal en internationaal positief hebben belicht, kwamen hiervoor in aanmerking. Er is vooral ook gelet op de kwaliteit. Het hoogtepunt van de activiteiten is het 'pagarafestijn' in Paramaribo.


Voor het vervaardigen van de awards is gekozen voor beeldhouwkunstenaar Jhunry Udenhout. De awards zijn gemaakt van mahoniehout in de vorm van een vlam. "De zon is een vuurbal aan de hemel, die zorgt voor leven en warmte. Ook in de aarde zit er vuur. Magma, die zorgt voor stabiliteit en vorm", vertelt Udenhout. "Er zit ook vuur in ons, zoals de drang om goede dingen neer te zetten. De awards weerspiegelen niet alleen de creativiteit en het vuur in de winnaars, maar ook licht. Licht dat ze moeten laten schijnen, zodat ze als voorbeeld zullen gelden en gevolgd worden."

Met zijn hoofd instemmend knikkend luistert Jean-Luc van Charante, voorzitter van Surifesta, naar Udenhout. "Daarom hebben we voor hem gekozen", glimlacht hij. "Het valt allemaal ook nog zo precies. Vuur heeft ook te maken met de tijd waarin we zitten. De 'owru yari' heeft te maken met vuurwerk. Zelfs in het Engels klinkt het perfect: fire and fireworks."

Internationale belangstelling
De eerste vijf 'vlammen' zijn tijdens een druk bezochte awardshow uitgereikt in TBL Cinemas. Quincy Lisse ontving een award voor de Beste Owru Yari Video, Chee's Jewelry & Watches voor de Beste Owru Yari Commercial. Fawaka Creations is de Beste Owru Yari Compagny, Tyrone Spong werd ook met 'vuur' bedacht omdat hij heeft gezorgd voor de Best News Moment en de People's Choice award ging naar Vijay Rambali. "Vanaf 2010 wordt onze 'owru yari' internationaal belicht. Het is vooral CNN die zijn schijnwerpers op ons richt in deze tijd."

"We dringen door tot de top twintig destinaties in de wereld voor de jaarwisseling", deelt Van Charante mee. "Met de awards willen wij mensen aanzetten om te helpen deze traditie te promoten. Het kan alleen maar positief uitpakken. Denk maar aan het toerisme. Ook zullen mensen meer kwaliteit stoppen in hun productie."
Surifesta denkt erover na om nog meer categorieën bij de volgende awardshow te hebben. De eerste 'Owru Yari Awardshow' wordt volgend jaar in zijn geheel uitgezonden.

Bloed, zweet en tranen
Het vervaardigen van de prijzen verliep niet zonder kleerscheuren. Tijdens het productieproces kwamen de voeten van de kunstenaar op een onbewaakt moment tegen de 'grinder' aan. "Het was een snee tot op het bot. Op de Spoedeisende Hulp heb ik een paar hechtingen gehad. Maar het werk moest af dus ik ben teruggekomen en heb doorgewerkt." Hij laat het litteken aan z'n rechtervoet zien.

Voor Van Charante is deze mededeling nieuws. "Dat heb je ons nooit verteld!", roept hij verbaasd uit. Udenhout lacht erom en noemt het een 'occupational hazard'. "Die awards zijn dus eigenlijk heel veel meer waard aangezien ze met bloed, zweet en tranen vervaardigd zijn", voegt de kunstenaar eraan toe.

René Gompers
Advertenties