130.000 Surinamers hebben gratis ziektekosten verzekering
02 Jul 2013, 13:10
foto
Op een bijeenkomst met de pers gaf de regeringsdelegatie onder leiding van president Desi Bouterse meer uitleg over het Nationaal Zorg Stelsel. Rechts van de president minister Michel Blokland en Ulrich Aron van het Tripartiet overleg, staand perschef Clifton Limburg. Links vicepresident Robert Ameerali en minister Alice Amafo. (Beeld: René Gompers)


Ruim 130 duizend personen komen in aanmerking voor de gratis verzekering die op 1 juli is ingegaan. Iedere Surinamer tot zestien jaar en boven de zestig mag reeds gebruik maken van de spoedeisende hulp zonder te betalen. Ook al hebben ze nog geen kaart, kunnen ze gebruik maken van het Nationaal Zorg Stelsel (NZS). President Desi Bouterse overhandigde vanmorgen de eerste tien kaarten aan leerlingen van de Thomas van Aquinoschool en aan een zestig plusser. Dit project kost de staatskas ongeveer SRD 11 miljoen per maand.

De president zei dat er veel werk is verzet om het NZS van de grond te tillen. Hij bedankte vicepresident Robert Ameerali, die de motor achter dit project is. De ministers Michel Blokland (Volksgezondheid) en Alice Amafo (Sociale Zaken en Volkshuisvesting) maakten deel uit van de delegatie. Ulrich Aron, voorzitter van het Tripartiet Overleg, was ook aanwezig. De sociale partners, vakbeweging en bedrijfsleven, hebben zich ook uitvoerig over het sociaal zekerheidsstelsel gebogen. Per 1 januari zal de verzekering voor elke Surinamer worden ingevoerd. Pensioenen en het minimumloon maken hier ook deel van uit, deelt Ameerali mee. Enkele zaken moeten nog nader uitgewerkt worden, terwijl ook gewerkt wordt aan de wetgeving.

Nu is de pilotfase ingegaan. Nadat de president de eerste registratiekaarten heeft uitgereikt, hebben alle districtscommissarissen ook het startsein gegeven. De vicepresident zegt dat naast de scholen ook de ressorten en huisartsen betrokken zijn bij het verstrekken van de kaarten. De kaarten hebben een barcode, waardoor elektronisch de ontwikkelingen gevolgd kunnen worden. Minister Blokland merkte op dat de zorg verbeterd zal worden omdat mensen on- en minvermogenden naar een beperkt aantal apotheken konden om medicijnen te halen. Mensen die verplicht verzekerd zijn bij het Staatsziekenfonds komen niet in aanmerking voor de gratis verzekering. De regering is in zee gegaan met Self Reliance.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May