NCCR bezorgd over ziekenhuisafval en schakelt ook PAHO in
11 Jun 2013, 00:30
foto
Petflessen en verder in de straat ziekenhuisafval in een zijstraat van de Commissaris Weytinghweg. (Foto: Raoul Lith)


Overste Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) is bezorgd over het ziekenhuisafval en de petflessen die zijn opgeslagen aan de Commissaris Weytinghweg, tussen Leiding 11 en 10 A. Twee weken geleden is het NCCR door Volksgezondheid ingeschakeld, omdat niemand meer raad schijnt te weten met de situatie. Intussen is ook de Pan American Health Organization (PAHO) erbij gehaald om van advies te dienen. De deskundige van de gezondheidsorganisatie, Ton Vlugman, is al aangekomen in het land. In de ochtend zal hij zich samen met NCCR ter plekke oriënteren.

Slijngaard zegt aan Starnieuws geschrokken te zijn van de situatie. Alle autoriteiten en instanties die hulp kunnen bieden, zijn op de hoogte gesteld. Het bedrijf Recomsur moest onmiddellijk stoppen met het ophalen van afval. "Wij zullen kijken hoe de ergste situatie opgelost zal worden. Het gaat om medisch en farmaceutisch afval, dat ruim zes maanden daar opgeslagen ligt", deelt Slijngaard mee.

Het afval ligt opgeslagen op een particulier terrein. Er was hiervoor ook geen toestemming van districtscommissaris Rawien Jiawan van Wanica. Nu zijn alle instanties betrokken en er moet zo snel mogelijk een oplossing worden gevonden. "Als eerste moet er acuut worden gehandeld. Daarna moet er een permanente oplossing komen", stelt Slijngaard. Het gaat om een bewoond gebied, waarbij bewoners ook bezorgd zijn over hun gezondheid. Volgens opgave van Recomsur zou het gaan om 17 ton medisch afval. Slijngaard schat dat het om een grotere hoeveelheid gaat. "De zaak wordt met voortvarendheid aangepakt sinds wij zijn ingeschakeld", deelt de coördinator van het NCCR mee.
Advertenties