VSO: Niet bezwijken voor druk Sasur
10 Jun 2013, 01:00
foto
Sammy Doerga, voorzitter VSO.


Sammy Doerga, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Organisatoren (VSO), roept alle muziekgebruikers en muziekmakers op om niet te zwichten voor de druk van Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur). Doerga wijst er op dat de beschikking van Sasur om als bemiddelaar op te treden, op 17 mei is ingetrokken door de minister van Justitie en Politie.

Doerga zegt aan Starnieuws dat Sasur niet mag optreden zonder een beschikking. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de juristen van minister Edward Belfort en de Staat Suriname een sterk verweer zullen hebben in het kort geding dat Sasur aanhangig heeft gemaakt. De advocaten Jennifer van Dijk-Silos en Dwight Kraag treden op namens de Staat Suriname/Justitie & Politie. Doerga vindt dat de argumenten om de beschikking van Sasur in te trekken, bijzonder sterk zijn. "Veel beter dan de vorige intrekking. Bovendien zou Sasur een bodemgeschil beginnen, nadat de intrekking opgeschort was door de rechter. Dit is niet gedaan. De rechter zal hier zeker niet aan voorbij kunnen gaan", stelt Doerga. Donderdag zullen de advocaten van de Staat antwoorden.

Recht op uitkering
De VSO roept alle artiesten die recht hebben op een uitkering, op om het geld op te eisen van Sasur. Doerga merkt op dat Sasur gewoon doorgaat om via bedreigingen, muziekgebruikers onder druk te zetten om royalty's te betalen. VSO benadrukt dat eerder geïnde gelden van de afgelopen zes jaren, nooit door Sasur zijn uitgekeerd, ondanks drie aankondigingen dat dit zou gebeuren. "Elke keer werd een andere drogreden gebruikt om de geïnde gelden niet uit te keren aan de rechthebbenden", stelt VSO.

Doerga merkt op dat de laatste keer als reden is opgevoerd dat de operationele kosten hoger lagen dan de inkomsten. Uit de jaarrekening van 2011 van Sasur blijkt echter dat de operationele kosten met terugwerkende kracht zijn opgeschroefd met een abnormale miljoenenclaim aan salaris voor de directie, bestaande uit een echtpaar met nota bene een on- en minvermogen kaart. Ook andere kosten die in de jaarrekening van Sasur zijn opgenomen kunnen sterk worden betwist, vindt de VSO.
Advertenties