Oesman Wangsabesari (KTPI) brengt ‘wijsheid’ in DNA
17 Jun 2010, 10:00
foto


Oesman Wangsabesari (45) is geboren in Marowijne. “Oesman is in het Arabisch hè, en de vertaling hiervoor is de man met wijsheid”, vertelt de politicus lachend. Hij komt uit een groot gezin en heeft vijf broers en vier zussen. Hij is getrouwd en is vader van twee zonen (12 en 14). Zijn jeugd bracht Wangsabesari door in Marowijne, waar hij van een strenge opvoeding heeft gekregen. ”Ik heb een heel goede jeugd gehad hoor, zeer religieus, van huis uit zijn mijn ouders Moslim, ik wil niet zeggen conservatief maar wel streng. Vandaar dat ik ook niet rook of drink”.

In dit oostelijk district doorliep hij de basisschool en kwam daarna voor verdere studie naar Paramaribo. Op de Anton de Kom Universiteit studeerde hij Economie met als specialiteit Bedrijfseconomie. “Verder heb ik in Nederland, Amerika en China gestudeerd. Een beetje management, economie en accountantscontrole”. Tot zijn hobby’s behoren een scala van sporten zoals voetballen, volleyballen en zwemmen maar Wangsabesari leest ook graag. Verder verdiept hij zich veel in religie en mystiek. ”Omdat ik zelf ook praktiserend Islam ben, dus Moslim ben”, legt hij uit.

Momenteel werkt hij op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer als beleidsadviseur. Wangsabesari is lid van de KTPI en stond voor zijn partij op de lijst van de Mega Combinatie nummer 8 in Paramaribo. Deze combinatie kreeg in Paramaribo 8 zetels, dus is Wangsabesari binnen.

Begin jaren negentig werd hij lid van het jongereninstituut van de KTPI. ”Het jongeren instituut was echt actief, we hadden ambities om de partij over te nemen”, lacht hij. Er is wel verjonging doorgevoerd in de partij via het jongereninstituut.

Wangsabesari maakte de oversteek van Suralco, waar hij stafmedewerker was, naar het ministerie van Handel en Industrie. Hij werd directeur van dit departement. “Dat was in 1996 en toen kwam de politiek veel meer bij kijken. Op gegeven moment kwam het moment in 2000 waarop ik door een ideologisch meningsverschil ertoe ben overgegaan om de NPLO op te richten. In 2005 heb ik toen vanwege de realiteit van dag toch weer besloten mijn krachten te geven aan de KTPI en vanaf dat moment ben ik dus een van de ondervoorzitters van de partij”, vertelt hij over zijn intrede in de politiek.

Wangsabesari heeft zich tijdens de propagandacampagne op de zwevende kiezers gericht. Hij bracht huis aan huis bezoekjes en belegde kleine bijeenkomsten. Hij vertelt dat het hem veel overredingskracht heeft gekost deze groep aan zijn zijde te krijgen. De interactie kwam pas de laatste maanden van zijn campagne goed op gang.

De KTPI'er zegt dat zijn kandidaatstelling vanzelf kwam. “Ik denk dat ik toch wel diegene ben die zich echt geprofileerd heeft. Ik was het die op het veld ging om met mensen te praten en ik denk dat het de leiding van de partij niet is ontgaan, dus zo is het aan toe gegaan”. Bij zijn kandidaatstelling heeft hij van zijn omgeving de volle ondersteuning gekregen.

De aanstaande parlementariër is klaar om zich van zijn nieuwe taak te kwijten. Hij verzekert dat de bevolking zijn stem zal horen. “Ik moet de mening van de samenleving in de Assemblee vertolken en ten tweede zal ik de regering kritisch begeleiden. Haar performance moet goed zijn, dus het publiek gaat mij horen”, zegt hij.

Wangsabesari wil zich vooral inzetten voor verdere decentralisatie van de districten, het instellen van een Constitutioneel Hof en het terugbrengen van het aantal ministeries. Huisvesting, werkgelegenheid, onderwijs en productie genieten zijn directe aandacht. De productie moet zeker ter hand genomen worden, want we moeten de inkomsten van de staat verhogen.” En ik mag gelukkig buigen op een zeer ruime ervaring over productie, handel, industrie en afzet. Toen ik directeur was van HI, heb ik veel ervaring opgedaan. Internationaal heb ik me ook goed kunnen oriënteren”, vertelt hij.

De samenwerking van de Mega Combinatie met de A- Combinatie (AC) beschrijft hij als zeer positief. “Ik zeg dat omdat AC toch wel een combinatie is die in de eerste instantie wil werken om de achterstelling van onze medeburgers die in het binnenland wonen, weg te werken. Samen met de AC kunnen we de productie structuur in het binnenland heel goed aanpakken. Ik denk bijvoorbeeld aan de goudsector die op dit moment heel erg uit haar voegen is gegroeid”, zegt Wangsabesari.
De staat derft inkomsten uit deze sector en er wordt door onverantwoord gebruik van kwik veel schade toegebracht aan mens en milieu. “En met de AC samen kunnen we zeker de ontwikkeling van het binnenland op een hoger niveau brengen wat goed is voor het land”, zegt Wangsabesari overtuigd.

(Tekst en foto: Sharon Crawford)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May