Buza vraagt verklaring aan Nederland over SLM-vlucht
27 Feb 2013, 00:00
foto


De wijze waarop het SLM-toestel maandag bestormd werd door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol is nog steeds een heet hangijzer. Er is nog geen verklaring gekomen vanuit Nederland over de behandeling die passagiers hebben gekregen. Zij zijn zwaar gecontroleerd en hun bagage is na ruim vier uren vrijgegeven. Starnieuws verneemt dat via Buitenlandse Zaken (Buza) aan de Nederlandse autoriteiten om een verklaring gevraagd is over het gebeurde.

Diverse passagiers zijn niet te spreken over de situatie. "Ik was zo moe van het staan, want we hadden geen stoelen. Mijn moeder kreeg krampen. Wij hadden niets gegeten of gedronken en wisten niet wat er aan de hand was", zegt een passagier aan Starnieuws. Zij was zo moe dat ze de volgende dag niet eens aan het werk kon gaan.

Deze kwestie is ook in regeringskringen besproken. Sommige toppers vonden dat precies zo een behandeling moest worden gegeven aan de KLM. Maar hiermee worden de passagiers en de vliegmaatschappij gedupeerd. Uiteindelijk is besloten om te vragen naar een verklaring over het gebeurde. Op basis van een anonieme tip dat er een wapen aan boord zou zijn, is deze strenge controle toegepast. De laatste tijden worden minder drugs onderschept op Schiphol omdat op de Johan Adolf Pengel luchthaven de controle behoorlijk is opgevoerd. Nu het niet om drugs ging, was een tip over een wapen de reden voor een ongekende strenge controle.

Saturday 30 May
Friday 29 May