Shyamnarain: Belang land veiliggesteld in gouddeals
31 Jan 2013, 21:00
foto
Verdeling van de 'veronderstelde Merian-koek' op basis van 608 miljoen US$. (Bron: Roy Shyamnarain)


Het belang van de natie is voldoende veiliggesteld met de gouddeals die gesloten zullen worden met Surgold (joint-venture tussen Suralco en Newmont) en Iamgold. Dit stelt de fiscalist Roy Shyamnarain die vanavond een presentatie hield voor de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Hij heeft een analyse gemaakt van de conceptovereenkomst over Meriangebied van 2010 en de bestaande overeenkomst met Rosebel Gold Mines en de nieuwe deals die op tafel liggen.

Shyamnarain vindt dat de gouddeals passen binnen de beleidsvisie voor ontwikkelen van natuurlijke hulpbronnen, zoals neergelegd in de grondwet, de Mijnbouwwet en toegepast bij Rosebel Gold Mines en Merian 2010. De belangen van het land zijn voldoende gegarandeerd in de opbrengsten. De inleider noemt de 'local content', milieu, arbeid, opbouwen van lokale expertise en belang lokale gemeenschappen.

De deals bevatten volgens Shyamnarain geen buitenproportionele incentives. "Het grootste deel van de opbrengst blijft in Suriname", concludeert hij. Hij merkt op dat 50 tot 60% van wat er verdiend wordt in de goudsector in Suriname blijft.
Advertenties