Ex-militairen geven regering een week de tijd
29 Jan 2013, 14:30
foto
Renato Cyrus, voorzitter van Vereniging van Veteranen en Ex-militairen aan het woord bij Defensie. (Foto: Raoul Lith)


De ex-militairen hebben vandaag besloten om de overheid nog een week de tijd te geven, zodat hun belangen behartigd kunnen worden. Ongeveer 500 ex-militairen zitten thuis en kunnen nergens geplaatst worden, zegt Renato Cyrus, voorzitter van Vereniging van Veteranen en Ex-militairen (groep 86-1992), aan Starnieuws.

Deze vereniging is in 2007 opgericht om de belangen van de ex-strijders te behartigen. Cyrus vindt dat de ex-strijders ook aan hun trekken moeten komen. Intussen zijn er 35 jachtopzieners in overheidsdienst en een deel is geplaatst bij de ordening van de goudsector. Daarnaast zijn er ongeveer 500 ex-militairen die een resocialisatie toelage van SRD 200 per maand ontvangen. “Er moet een screening plaatsvinden en een groot deel moet aan een baan geholpen worden. Wij leggen geen mes op de keel van de overheid, maar zaken moeten nu wel in orde gemaakt worden. Wij nemen een positieve instelling en willen de volgende week alles finaliseren met de minister van Defensie, Lamuré Latour”, deelt Cyrus mee.

Volgens Cyrus moet na de screening duidelijk blijken welke ex-strijders arbeidsongeschikt zijn en wie nog een resocialisatietoelage moet ontvangen. De rest van de groep moet te werk gesteld worden, vindt Cyrus. “Wij hebben de actie beëindigd, omdat er een overlijdensgeval bij is komen kijken. Majoor Marcel Kemp, directeur van de stichting Nazorg Dienstplichtigen en ex-militairen, heeft een dierbare verloren en wij leven mee met hem. Maar, de volgende week moeten wij alles kunnen finaliseren”, stelt Cyrus.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May