Freddy Brug wil af van 'heilloze regelingen' werknemers
22 Jan 2013, 02:00
foto
Woningen te Rosebel in Brokopondo.


De werknemers in de goudsector moeten niet het kind van de rekening worden omdat de goudprijs hoog is. De werktijd bij Rosebel Gold Mines is nu bijkans dertien uren per dag voor ongeveer 950 werknemers die in ploegendienst werken op Brokopondo. Freddy Brug voorzitter van de vakbond bij Rosebel, heeft te kennen gegeven aan de assembleecommissie die hearings houdt dat deze situatie moet wijzigen. Een aantal heilloze regelingen die nu geldt bij Iamgold/Rosebel mag niet worden voortgezet.

Brug, voorzitter van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie, zegt aan Starnieuws dat de vakbond voorstander is van een werktijd van acht tot negen uren, zoals bij Suralco. In dit geval zullen nog eens 475 arbeidsplaatsen gecreëerd worden. De vakbondsleider zegt dat de arbeidsveiligheid zal toenemen hierdoor. Ook het werkrooster is een heet hangijzer. De werknemers moeten twee weken achter elkaar op Rosebel blijven, waarna zij een week naar huis mogen. "Dit is gebrek aan respect voor de gezinnen van de werkers in ploegendienst. Door deze regeling ontstaat er gezinsontwrichting en is in feite een situatie van vrijheidsbeneming aangezien de arbeiders 'het mijnkamp' niet mogen verlaten gedurende twee weken. De werknemers moeten met hun gezinnen worden verenigd", pleit Brug tegenover de assembleecommissie.

Huisvesting
De krappe huisvesting van 10 vierkante meters per 4 werknemers is ook onaanvaardbaar, vindt de bond. "Het lijkt alsof deze mensen op de zeevaart zijn in kajuiten van 10 vierkante meter met scheepsbedden zonder hun gezin 2 weken van elke 3 weken te zien. Dat is 67% van hun levenstijd", stelt de vakbond. Het bestuur vindt dat Iamgold en Surgold (joint-venture Suralco en Newmont) een huisvestingsplan moeten uitvoeren. Gedacht wordt aan een project dichtbij Rosebel naar het model van Moengo, zoals opgezet door Suralco. Uitgerekend is dat het om ongeveer 475 woningen zal gaan.

De vakbond merkt op dat de 475 woningen per jaar US$ 3 miljoen zullen kosten. De huidige huisvesting- en voedingskosten van het 'mijnkamp' is ongeveer US$ 2 miljoen per jaar. "Verbetering van de levensomstandigheden van de arbeiders en hun gezinnen is de grote winst die wordt bereikt voor het luttele netto bedrag van US$ 1 miljoen per jaar", betoogt Brug. De bond pleit ook voor een behoorlijke pensioenregeling. De vakbond rekent op een substantiële verbetering van de werkomstandigheden van de werknemers met de twee nieuwe overeenkomsten die de staat Suriname zal sluiten met de multinationals. Brug zegt hoopvol te zijn gestemd, aangezien president Desi Bouterse de mens centraal stelt en niet de staat.
Advertenties