Apoplectic, symbool van doorzettingsvermogen
15 Dec 2012, 20:00
foto


Met het debuutalbum ‘Unleash’ bewijst de rockband Apoplectic een formatie te zijn, die voor het uiterste gaat. In een tijd waar muziek gewoon van het internet gehaald wordt, kan wel vreemd opgekeken worden naar het uitbrengen van een album. Maar het is meer dan muziek op een compact disc, het is een statement. De lat wordt steeds hoger gelegd.

Apoplectic heeft twee jaren gewerkt naar dit moment. Steeds optredens verzorgen kan wel elke muziekformatie, een schijf met originele nummers op de markt brengen, is wat anders. Ook het presenteren van muziek uit de rockgenre, die in Suriname niet zo populair is, bleek niet makkelijk te zijn. Maar de band, bestaande uit Audrey Bakrude, Riezvi Jessurun, Girish Ganga, Marcell Kaersenhout en Andy Cotino, heeft het heel slim aangepakt. De groep heeft de harten van de Surinamers kunnen winnen door de muziek toegankelijker te maken door andere muziekelementen, zoals een brassband of een saxofonist, toe te voegen. Apoplectic durft de grenzen te verleggen en ziet daardoor steeds met iets innovatiefs op de markt te komen.

Voldoen aan maatstaven
Volgens bandleider Riezvi Jessurun is het idee voor het uitbrengen van een schijf er altijd al vaagjes geweest, maar het leek niet de moeite waard. “Niemand koopt nog cd’s en met een single op de radio kom je even ver. Maar wil je iets meer bereiken dan in Suriname bekend zijn, dan moet je voldoen aan andere maatstaven. Internationaal ben je pas een band, als je een product, een album hebt”.

Er is bijkans US$ 15.000 geïnvesteerd in de vervaardiging van het product en de marketing daarvan. Hiermee tracht de band behalve zichzelf ook Suriname internationaal op de kaart te plaatsen. Een aantal Surinaamse bedrijven en instanties hebben een wezenlijke bijdrage geleverd. Ook veel Surinamers hebben vanaf het begin de band ondersteund bij de verwezenlijking van deze droom.

Elke toon telt
“De opnames deden wij bij Rockland Studio in Paramaribo”, legt Jessurun uit.
“Dat is de home studio van Marcell Kaersenhout, onze bassist. Maar het mixen van de opnames is wat anders. Lokaal hebben we helaas de apparatuur en de know how ervoor niet. Een pro mengtafel kost je snel US$ 500.000 tot 1000.000. Wanneer je dus in een pro studio muziek maakt, dan hoor je meteen het verschil. Elke toon klinkt gewoon warmer en beter. Alles wordt mooier.”

Het album is geproduceerd bij Platinum Sound Recording Studios New York door de Surinamer Serge Tsai Meu Chong. In de studio nemen top artiesten zoals Shakira, Madonna, John Legend, Mary J Blidge en Rihanna hun muziek ook op. Mastering is gedaan door Chris Gehringer Sterling Sound. De kunstenaar Xavier Robles de Medina heeft gezorgd voor de artwork. De schijf bevat 11 nummers waaronder een alternatieve versie van het bekend nummer 'I love Su'.
“We zijn zeker trots maar we hebben niet genoeg tijd om er bij stil te staan” zegt Jessurun. “Er is veel werk en we willen zolang we kunnen niet stil zitten, beetje hypomaan gedrag lijkt het wel. We denken al aan het volgende album en de komende clip. Je moet altijd een stap verder zijn”.

Kevin Headley

Woensdag wordt het album officieel gelanceerd in de Hermitage Mall om 19:00 uur. Suriname wordt in de gelegenheid gesteld de schijf te bemachtigen en ook handtekeningen te krijgen van de leden. Momenteel zorgt de videoclip Going Home van de single ook voor een hype op het internet naar de release toe. Binnen twee dagen heeft de clip meer dan 4000 hits op Youtube gehaald en het aantal blijft maar klimmen.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April