Bewoners Donderskamp na een maand naar huis
08 Nov 2012, 05:00
foto
Bewoners brengen gewoonlijk met de postboot de oogst naar de stad. (Foto: Edward Troon)


“Het ministerie van Regionale Ontwikkeling heeft ons brandstof gegeven, zodat we met een andere boot naar huis kunnen varen”, zegt kapitein Ruberto Joghie van het Inheems dorp Donderskamp aan de Wayamborivier. Joghie vertelt aan Starnieuws, dat hij en nog 14 dorpelingen zijn gestrand, omdat de postboot van de Scheepvaart Maatschappij Suriname SMS voorlopig niet door het Saramaccakanaal vaart.

Het dorpshoofd vertelt dat de gehuurde boot geen faciliteiten heeft om hangmatten te binden, “daarom moeten we om 7.00 uur van Uitkijk vertrekken om middernacht in Donderskamp zijn”.
De bewoners van Donderskamp zijn al een maand in de stad en hebben steeds contact gehad met de SMS. Zij zijn ook helemaal op de hoogte van de problemen die worden veroorzaakt door het ondiepe, begroeide en vervuilde kanaal.

In stilte hebben zij gehoopt dat de waterweg intussen zou zijn opgehaald. Joghie is erg teleurgesteld dat het niet is gebeurd. Zijn dorp produceert veel landbouwproducten. Het is een belangrijke bron van inkomsten. Begin december moet 5.000 kilo pomtayer naar de afnemer in Paramaribo worden vervoerd. “Via jullie doe ik een dringend beroep op de bevoegde instanties om dat kanaal in orde te maken”, zegt de geëmotioneerde kapitein.

Edward Troon
            video.gif video
Advertenties