BOG luidt influenza-alarm
11 May 2012, 13:30
foto
Het A(H1N1) griepvirus heeft de wereld in 2009 in zijn greep gehouden.


Suriname is hard op weg naar een influenza epidemie. De poliklinieken van de Medische Zending in het binnenland melden een toenemend aantal gevallen van koorts met hoesten. Volgens het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG) is dat een teken dat “wij net als Frans-Guyana op weg zijn naar een influenza epidemie.”

Buurland Frans-Guyana kampt met een influenza epidemie, waarbij twee griepvirussen actief zijn. Het gaat om het A(H3) seizoensgriepvirus en het A(H1N1) pandemische griepvirus. In 2009 veroorzaakte het A(H1N1) virus een pandemie, waar Suriname ook slachtoffer van was. Ofschoon de poliklinieken in Paramaribo en het kustgebied geen opmerkelijke meldingen hebben van influenza-achtige ziektebeelden met koorts en hoesten, melden het Medisch Wetenschappelijk Instituut en het Centraal Laboratorium van het BOG, een vrij plotselinge toename van influenza-gevallen. Van de acht bevestigde influenza-patiënten, hadden twee het A(H1N1) virus, meldt het laboratorium. Vier anderen hadden het seizoensgriepvirus A(H3).

Verspreiding
Influenza-besmetting vindt op twee manieren plaats: door de lucht in te ademen waar een zieke heeft gehoest en door besmette personen of voorwerpen aan te raken. Het BOG benadrukt dat de ziektekiemen kunnen worden ingeademd of via de handen in ogen, neus en mond worden verspreid.

Personen kunnen besmetting voorkomen door regelmatig de handen te wassen. Als mensen ziek zijn, moeten ze niet in de ruimte hoesten, maar de mond en neus tijdens het hoesten bedekken met een papieren tissue. Een mond en neuskapje dragen is ook een alternatief. Heeft u niets bij zich, dan raadt het BOG u aan te hoesten in uw elleboog, onder uw arm of onder uw oksel. Bent u ziek, gaat u dan niet onnodig op straat of tussen mensen. “Zeker niet in de buurt van zwangeren, babies, hoogbejaarden en bedlegerige of verzwakte mensen”, adviseert het BOG. Mensen van zestig jaar en ouder, kunnen zich laten vaccineren tegen griep.

Bel voor meer informatie naar de hotline van het BOG op 08836643
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May