Trump belooft Gaza over te nemen
De schokkende zet leidde tot snelle veroordeling door regionaal zwaargewicht Saudi-Arabië, waarvan Trump hoopt dat het banden met Israël zal aangaan.
Een functionaris van de Palestijnse militante groep Hamas, die de Gazastrook bestuurde voordat ze daar een brute oorlog tegen Israël voerden, zei dat Trumps uitspraken over het overnemen van de enclave "absurd" waren.
"Trumps opmerkingen over zijn wens om Gaza te controleren zijn belachelijk en absurd, en elk idee van dit soort kan de regio in vuur en vlam zetten," vertelde Sami Abu Zuhri aan Reuters.
Trump onthulde zijn verrassende plan zonder details te geven, tijdens een gezamenlijke persconferentie op dinsdag met de bezoekende Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
"De VS zal de Gazastrook overnemen en wij zullen er ook een taak mee uitvoeren... we gaan het ontwikkelen, duizenden en duizenden banen creëren, en het zal iets zijn waar het hele Midden-Oosten erg trots op kan zijn," vertelde Trump aan verslaggevers, klinkend als de vastgoedontwikkelaar die hij ooit was.
De aankondiging volgde op Trumps schokkende voorstel eerder op dinsdag voor de permanente hervestiging van de meer dan twee miljoen Palestijnen uit Gaza naar buurlanden, waarbij hij de enclave - waar de eerste fase van een fragiel Israëlisch-Hamas staakt-het-vuren en gijzelaarsvrijlatingsakkoord van kracht is - een "slooplocatie" noemde.
De VS die een direct belang in Gaza nemen, zou in strijd zijn met het langdurige beleid in Washington en voor een groot deel van de internationale gemeenschap, die heeft volgehouden dat Gaza deel zou uitmaken van een toekomstige Palestijnse staat die de bezette Westelijke Jordaanoever omvat.
Trump kan verwachten dat bondgenoten en vijanden zich fel zullen verzetten tegen elke Amerikaanse overname van Gaza, en zijn voorstel roept vragen op of de Midden-Oostenmacht Saudi-Arabië bereid zou zijn zich aan te sluiten bij een hernieuwde door de VS bemiddelde poging tot een historische normalisering van de betrekkingen met de Amerikaanse bondgenoot Israël.
Saudi-Arabië, ook een belangrijke bondgenoot van de VS, verwerpt alle pogingen om de Palestijnen van hun land te verdrijven, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië in een verklaring op woensdag.
Saudi-Arabië zei dat het geen banden met Israël zou aangaan zonder de oprichting van een Palestijnse staat, wat in tegenspraak is met de bewering van de Amerikaanse president Donald Trump dat Riyadh geen Palestijns thuisland eiste toen hij zei dat de VS de Gazastrook wil overnemen.
De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft het standpunt van het koninkrijk bevestigd op 'een duidelijke en expliciete manier' die onder geen enkele omstandigheid enige interpretatie toelaat, aldus de verklaring.
Trump zei dat hij van plan is om Gaza, Israël en Saudi-Arabië te bezoeken. Trump zei niet wanneer hij van plan is om op zo'n reis te gaan.
Netanyahu, door Trump een paar keer aangeduid met zijn bijnaam, "Bibi," wilde niet in detail ingaan op het voorstel, behalve om Trump te prijzen voor het proberen van een nieuwe aanpak.
De Israëlische leider, wiens leger meer dan een jaar lang hevig had gevochten met Hamas-militanten in Gaza, zei dat Trump "out of the box dacht met frisse ideeën" en "bereidheid toonde om conventioneel denken te doorboren."
Palestijnen bang voor weer een 'nakba'
Verplaatsing is een zeer gevoelig onderwerp onder zowel Palestijnen als Arabische landen.
Terwijl er in de oorlog in Gaza werd gevochten, vreesden Palestijnen dat ze te maken zouden krijgen met een nieuwe 'Nakba', of catastrofe, de tijd waarin honderdduizenden mensen van hun huizen werden beroofd in de oorlog bij de geboorte van de staat Israël.
Als het gaat om het Saudische beleid in het Midden-Oosten, staat er veel op het spel voor zowel Trump als Israël.
De Verenigde Staten had maandenlang diplomatieke inspanningen geleverd om Saudi-Arabië, een van de machtigste en invloedrijkste Arabische staten, ertoe te bewegen de banden met Israël te normaliseren en het land te erkennen. Maar de oorlog in Gaza, die in oktober 2023 begon, zorgde ervoor dat Riyad de kwestie op de plank legde vanwege de woede van de Arabieren over het Israëlische offensief.
Trump wil dat Saudi-Arabië volgt in de voetsporen van landen als de Verenigde Arabische Emiraten, een handels- en zakencentrum in het Midden-Oosten, en Bahrein, dat in 2020 de zogenaamde Abraham-akkoorden ondertekende en de banden met Israël normaliseerde.
Daarmee werden ze de eerste Arabische staten in een kwart eeuw die een lang bestaand taboe doorbraken.
Het aangaan van banden met Saudi-Arabië zou een geweldige prijs zijn voor Israël, omdat het koninkrijk een enorme invloed heeft in het Midden-Oosten, de bredere moslimwereld en 's werelds grootste olie-exporteur is.
Trump drong er dinsdag bij Jordanië, Egypte en andere Arabische staten op aan om inwoners van Gaza op te nemen, en zei dat de Palestijnen daar geen andere keus hadden dan de kuststrook te verlaten, die herbouwd moet worden na bijna 16 maanden van een verwoestende oorlog tussen Israël en Hamas-militanten.
Een in januari vrijgegeven schadebeoordeling van de VN toonde aan dat het opruimen van meer dan 50 miljoen ton puin dat in Gaza is achtergebleven na het Israëlische bombardement, 21 jaar kan duren en tot $ 1,2 miljard kan kosten.
De Verenigde Naties en de Verenigde Staten hebben, tot Trumps aankondiging, lang een visie onderschreven van twee staten, Israël en Palestina, die naast elkaar leven binnen veilige en erkende grenzen. Palestijnen willen een staat op de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook, allemaal gebieden die door Israël zijn veroverd in de oorlog van 1967 met naburige Arabische staten.
Vandaag
-
22:44
Misiekaba: Deskundigheid boven politieke voorkeur
-
20:41
Nieuw beurzenfonds Staatsolie ook voor studenten binnenland
-
18:43
Zware regenval en aardverschuivingen eisen minstens 21 doden in Pakistan
-
16:45
Simons legt nieuwe koers Kabinet van de President uit
-
14:47
Saramacca bijt spits af installatie DR- en RR-leden
-
12:50
Sancties VS bedreigen Latijnse landbouw
-
10:48
EBS-bond kondigt bodemprocedure aan tegen vonnis 'no work no pay'
-
08:51
Een goede start of toch nog steeds wensdenken!
-
06:53
Defensie herdenkt gesneuvelde militairen uit Binnenlandse Oorlog
-
04:55
Warme dinsdag met wat afkoeling in de middag
-
02:57
IMF-topvrouw Gita Gopinath vertrekt en keert terug naar Harvard
-
00:59
Column: Een baan, een bord eten, een beetje zekerheid
-
00:00
Brunswijk neemt nieuwe kantoorruimte in gebruik
Gisteren
- Venezuela beschuldigt El Salvador van mensenrechtenschendingen
- Gewapende overval op woning aan Pater Weidmanstraat
- Suriname boekt primeur met VN-gecertificeerd bosproject
- Onderzoek Jeju Air-crash: Piloten schakelden verkeerde motor uit
- Man aangehouden voor poging tot moord op ex-partner
- Reactie verklaring ex-minister Mac Andrew benoemingen 15 juli
- Adhin: DNA maakt zich op voor intensief parlementair kwartaal
- Waarom Ivan Fernald uittreedt uit de NPS
- Studenten Rechten roepen op tot evaluatie Constitutioneel Hof
- Bewolkt met kans op wat regen
- Regeringscoalitie Japan verliest controle bovenhuis na verkiezingsnederlaag
- Column: Onze misbruikte godin
- Procedure opstart toelating 10 nieuwe DNA-leden begint vandaag
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 881
- Man aangehouden na mishandeling partner
- PKF breidt kredietinstrumenten uit om ondernemers beter te ondersteunen
- Drie verkeersdoden dit weekend: politie doet beroep op weggebruikers
- Paus: 'Stop de barbarij van oorlog'
- Een visioen wordt werkelijkheid: Jennifer Simons beëdigd als president
- Autobestuurder overlijdt na fatale inhaalmanoeuvre aan Van ‘t Hogerhuysstraat
- Verdachte in Vaco-brandstichtingszaak ontkent betrokkenheid
- AZP en Oogziekenhuis Rotterdam werken reeds 20 jaar samen
- Hevige onweersbuien in de middag
- Internationale druk op Israël groeit: 'Onaanvaardbaar lijden in Gaza'
- Reactie op: Misiekaba hekelt lastminute benoemingen van zijn voorganger
- 18 vrouwen straks in DNA; NDP en ABOP scoren hoog