Lula volgend week naar huis na spoedoperatie aan hersenen
De bloeding die Lula had, vond plaats tussen zijn hersenen en hersenvlies, zeiden de artsen, die hersenletsel of neurologische complicaties uitsloten.
Lula, die ongeveer twee uur in de operatiekamer lag, zal naar verwachting 48 uur op de intensive care blijven en begin volgende week terugkeren naar de hoofdstad Brasilia "als alles goed gaat", vertelde zijn arts, Roberto Kalil Filho, aan verslaggevers.
De spoedoperatie droeg bij aan de zorgen over de gezondheid van de ouder wordende president, een vaandeldrager van het Latijns-Amerikaanse links dat halverwege zijn derde niet-opeenvolgende termijn is.
De zwakke resultaten voor zijn Arbeiderspartij bij de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar onderstreepten het gebrek aan een duidelijke linkse opvolger als hij ervoor kiest zich in 2026 niet herkiesbaar te stellen.
Lula heeft de afgelopen maanden zijn reizen ingeperkt, terwijl artsen zijn herstel van een trauma aan de achterkant van zijn hoofd in de gaten hielden toen hij eind oktober thuis viel en hechtingen kreeg.
Hij klaagde over een verergerende hoofdpijn tijdens gesprekken met congresleiders op maandagavond in Brasilia en werd naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht voor onderzoeken, zei presidentieel woordvoerder Paulo Pimenta in een radio-interview.
Een MRI-scan ontdekte een intracraniële bloeding en Lula werd kort daarna naar Sao Paulo gevlogen voor de operatie, volgens een medisch rapport dat door de overheid is vrijgegeven. Vicepresident Geraldo Alckmin annuleerde dinsdag de plannen in Sao Paulo om terug te keren naar Brasilia, zei zijn adviseur, waar hij Lula's agenda zal overnemen, inclusief een bezoek van de Slowaakse premier Robert Fico.
Pimenta zei dat Lula de bevoegdheden van het presidentschap mogelijk niet formeel hoeft over te dragen aan Alckmin.
Dynamische kracht
Na zo'n vijf decennia in het openbare leven is Lula nog steeds een dynamische kracht in de Braziliaanse politieke scene. Hij zweept de menigte op met zijn schorre stem en hamert op beleidsdetails in persoonlijke ontmoetingen met wetgevers.
Lula werd geboren in armoede in het noordoosten van Brazilië en vond werk als metaalbewerker in Sao Paulo. Daarna klom hij op in de vakbonden om stakingen te leiden die hem in de jaren 70 tegen de militaire regering van het land opzetten.
Hij was medeoprichter van de Arbeiderspartij en stelde zich herhaaldelijk kandidaat voor het presidentschap na de overgang van Brazilië naar de democratie in de jaren 80. In 2002 won hij het ambt. Zijn eerste twee termijnen werden gekenmerkt door een door China aangestuurde grondstoffenhausse die de Braziliaanse economie een impuls gaf en hielp om genereuzere sociale uitgaven te financieren.
Nadat hij in 2011 met recordpopulariteit zijn ambt neerlegde, hield zijn gekozen opvolger toezicht op een diepe recessie en werd hij afgezet te midden van een uitgebreid corruptieonderzoek waarbij Lula zelf werd opgesloten, veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen. Het Hooggerechtshof verwierp die veroordeling uiteindelijk op procedurele gronden, wat de deur opende voor zijn succesvolle presidentiële campagne in 2022 om een verbluffende comeback te bekronen.
Zijn eerste jaar terug in functie werd gekenmerkt door een reeks internationale reizen - en een heupoperatie in september. Eind oktober gleed hij uit en viel hij in de presidentiële residentie, wat leidde tot de intracraniële bloeding die zijn artsen hadden gemonitord.
De blessure dwong hem om een reis naar Rusland te annuleren voor een top van de BRICS-groep van grote opkomende markten in Kazan. Tests begin november toonden aan dat Lula's toestand stabiel was en hij bleef actief, onlangs reisde hij naar Montevideo om een handelsdeal met Mercosur te bespreken.
"Ik wens president Lula een spoedig herstel. Moge hij zo snel mogelijk weer aan het werk gaan om de acties van zijn regering te blijven leiden, die op dit moment zo belangrijk zijn voor het land", zei senaatshoofd Rodrigo Pacheco in een verklaring.
De voorzitter van het Braziliaanse Lagerhuis van het Congres, Arthur Lira, ontmoette Lula op maandag toen hij aandrong op wettelijke goedkeuring van een pakket bezuinigingen dat de financiële markten op scherp heeft gezet.
Vandaag
-
06:51
Eerste master Geschiedenis afgeleverd door Faculteit der Humaniora van AdeKUS
-
04:54
Bewolkte zaterdag met kans op onweersbuien
-
02:56
Bijna 5.000 doden in Haïti sinds oktober door escalerend bendegeweld
-
00:57
VS en Suriname starten gezamenlijke medische missie AMISTAD 2025
-
00:01
Minister Ori: Met opgeheven hoofd vertrek ik
Gisteren
- Reactie op 'Waarschuwing tegen...pakken'
- Minister Ramadhin erkent partners voor historische malaria-overwinning
- Lula op Trumps tariefdreiging: 'Brazilië accepteert geen druk'
- Zorgsector versterkt met 160 nieuwe professionals
- NPS draagt Diana Pokie en Dirk Currie voor als ministers
- Bejaarde slachtoffer gewelddadige woningoverval: SRD 50.000 buitgemaakt
- Stemrecht op het spel voor miljoenen Indiërs
- Fly All Ways werkt aan oplossing gestrande passagiers Bonaire
- Waarschuwing tegen terugkeer van oude meesters in nieuwe pakken
- Santokhi, Simons en Adhin in overleg ordentelijke machtsoverdracht
- Steeds meer zon met wegtrekkende buien
- Chileense gletsjers lopen verhoogd risico op instorting en aardverschuivingen
- Rechter: OW moet aanbestedingsbesluit project Van ’t Hogerhuysstraat intrekken
- Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?
- Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!
Eergisteren
- Santokhi’s toespraak, wanvertoning hypocrisie en zelfverheerlijking
- Regering bereidt transparante machtsoverdracht voor
- Bronto Somohardjo kiest niet voor ministerspost
- De 6 namen NDP ministers bekend
- Politiek is een keuze, geen roeping van God
- Twee aanhoudingen in Regio West voor geweld en smokkelwaar
- ABOP draagt Bee, Abiamofo, Monorath en Huur voor als ministers
- Voortvluchtige verdachte dood aangetroffen na geweldsincident met ex-partner
- OM in hoger beroep tegen vonnis vrijspraak Van den Bergh
- Onweer en nog wat laatste regenbuien
- Santokhi sluit regeerperiode af met onderscheidingen
- Column: Kort door de bocht
- Door modder en manpira’s voor de mangroves van Bigi Pan