Bestaanszekerheid, vertrouwen en rust (in de economie)
Bestaanszekerheid is een bestaan met voldoende en voorspelbaar inkomen, een woning, toegang tot onderwijs en zorg en een buffer voor onverwachte uitgaven. Dat geldt voor elke burger, elke vereniging, elk bedrijf, iedereen die hard werkt. De Grondwet is hier duidelijk over. Een regering moet zorgen voor bestaanszekerheid, ontwikkeling, welzijn en welvaart. Het is de plicht van een regering en een recht van de bevolking. Daarom zijn er verkiezingen om de 5 jaren en kunt u een keus maken. Die keus maken wij om Suriname welvaart en welzijn te kunnen brengen door samen te werken. Echter: om de 5 jaren kunnen kiezen blijkt niet zaligmakend te zijn. Wij hebben herhaaldelijk wanbeleid weggestemd maar worden geconfronteerd met het welbekende AFTERMATH fenomeen.
Helaas zien wij dat 5-10 jaren na het wanbeleid het volk in de eerste plaats BETAALT hiervoor! Wij worden geconfronteerd met ingrijpende maatregelen die acuut genomen moeten worden. Die onze koopkracht torpedeert, die alle sectoren een klein beetje dieper in het dal brengen (onderwijs- achterstallig onderhoud, infrastructuur, Volksgezondheid- hoge schulden, te kort aan ALLES). Langzaam, na noeste inspanning en opoffering komen wij er weer uit. But who paid for it? We did, we always do! Het is de durf van Santokhi en zijn team geweest om de juiste besluiten te nemen, maar WIJ hebben het met zijn allen betaald. En het was niet mals! Nu is ons bestaanszekerheid enigszins bestendigd, het fundament is weer eens gelegd (voor de zoveelste keer!)
Om ervoor te zorgen dat iedereen kan meedoen in een duurzame en concurrerende economie is het belangrijk alle 3 niveaus mee te nemen. Macro (CBvS, ministerie Financiën enz.), meso (banken, grote importeurs enz.) en micro (gezinnen, burgers enz). Aanwezigheid van publieke voorzieningen (infrastructuur enz) die een maatschappelijke voorwaarde vormen voor succes van bestaanszekerheid, zijn hierbij van belang. De vraag is: Is die Overheid hiervan doordrongen en toont zij dat? Zij hoort een lerende overheid te zijn die door garanderen van publieke voorzieningen (onderwijs, Volksgezondheid en Infrastructuur) economische bedrijvigheid faciliteert. Beleid, wetten en regels moeten geëvalueerd worden en steeds verbetert worden. (vb: aanname aanbestedingswet, Industriële Hennepteeltwet, verschillende productiefondsen- NOFA, PKF KMO)
Rust (in de economie)
Rust in de economie wil zeggen dat alle macro aanwijzingen richting stabiliteit gaan. Laat de economie met rust! Uitdagingen zoals: wisselkoersstijgingen of inflatie zijn (historisch) niet ongewoon in ons economisch bestel. Cruciaal voor de overheid is om het hoofd koel te houden. Een Regering moet bescheiden/voorzichtig zijn in actief de economie stimuleren maar ook door bezuinigingen. Zij moet dergelijke activiteiten in evenwicht uitoefenen en alleen als noodzakelijk. Een vb: Na de onderhandelingen en vervolgens consensus met de vakbeweging zijn er verhogingen overeengekomen voor ambtenaren. Deze worden sinds oktober 2024 uitbetaald, echter gebeurt dat budget neutraal dwz dat er binnen de begroting van 2024 is geschoven, vandaar de behandeling van begroting in DNA. Een ander vb: Verhogen van de belastingvrije grens in 2021 van SRD 220 naar SRD 4000, in 2023 van SRD 4000 naar SRD 7500 en in 2024 van SRD 7500 naar SRD 9400. Toen ons Herstelprogramma ontspoorde heeft Santokhi (samen met zijn Regering) de verantwoordelijkheid genomen om te gaan heronderhandelen teneinde het programma weer op spoor te krijgen. Het bracht rust. Zo ziet u hoe belangrijk rust (in de economie) is. Rust is stabiliteit!
Bestaanszekerheid, vertrouwen en rust (in de economie) zijn de 3 meest belangrijke pijlers voor uw voorruitgang, individueel, als gezin, als bedrijf, als Suriname. Een Regering die het daarmee niet nauw neemt, of zelfs (herhaaldelijk) moedwillig onzorgvuldig mee omgaat is het niet waard u te leiden!
Denkt u erom: Een groot deel van degene verantwoordelijk voor het wanbeleid is uit het zicht verdwenen na 25 mei 2020. Gedurende al die zware maatregelen die wij gezamenlijk moesten ondergaan waren zij nergens te bekennen. Degenen die ‘achterbleven’ DNA moesten de klappen van de lelijke cijfers die zich presenteerden door hun wanbeleid, ALLEEN incasseren! Zij 'verweerden' zich middels het gillen van moord en brand over 'vermeende' wanbeleid van deze regering. Standaard 'gaslighting' tactiek!
Het is zaak dat u kiest voor leiders die (herhaaldelijk) hebben getoond u bestaanszekerheid, vertrouwen en rust te kunnen garanderen. Mind you, geen enkele leider is perfect, toekomstige(n) zal (zullen) dat ook niet zijn. Maar leiders moeten tonen in dienst te zijn van Suriname voor Suriname en haar Surinamers.
Identiek voor de Legacy van Santokhi!
Soerjani Mingoen
Assembleelid VHP
Vandaag
Gisteren
- PAHO: Grote tekorten aan zorgpersoneel dreigen in Amerika's
- Suriname moet eerst zijn bestuursrecht versterken
- NDP treurt om het overlijden Wijdenbosch – staatsman, bouwer en mentor
- Nieuw Burgerlijk Wetboek treedt ondanks bezwaren in werking op 1 mei
- Politieambtenaar mishandeld en beroofd van dienstwapen: drie aanhoudingen
- Biza ontvangt 50.000 stembiljetten onder strikte beveiliging
- Bedrijfsleven Guyana keert zich tegen geweld en chaos
- Veiligheidsman president trekt vuurwapen na ruzie met brandweerman
- SWOS neemt actie: Onvrede over uitblijven CAO-akkoord bij Staatsolie
- Ex-president Wijdenbosch overleden
- Ook VMS vraagt uitstel invoering NBW wegens gebrekkige voorbereiding
- 41 ondernemers krijgen financiële steun via SURGE-project
- Zaaien met olie
- Kans op korte buien in de middag
- Canadese liberalen winnen minderheidsregering
- Toekomst agrarische sector centraal tijdens seminar AdeKUS
- OM en rechter verwerpen verzoek tot vrijlating Hassankhan
Eergisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie zet koers naar offshore olieproductie
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs