Bijna 300.000 Bengalen in noodopvang na zware overstromingen
"Mijn huis staat helemaal onder water", vertelde Lufton Nahar (60) aan AFP vanuit een opvangcentrum in Feni, een van de zwaarst getroffen districten bij de grens met de Indiase staat Tripura.
"Er stroomt water over ons dak. Mijn broer heeft ons hier per boot naartoe gebracht. Als hij dat niet had gedaan, waren we gestorven."
Het land van 170 miljoen mensen wordt doorkruist door honderden rivieren en heeft de afgelopen decennia regelmatig overstromingen meegemaakt.
Moessonregens veroorzaken elk jaar wijdverspreide verwoestingen, maar klimaatverandering verandert weerpatronen en verhoogt het aantal extreme weersomstandigheden.
Snelwegen en spoorlijnen raakten beschadigd tussen de hoofdstad Dhaka en de belangrijkste havenstad Chittagong, waardoor de toegang tot zwaar overstroomde districten moeilijk werd en de zakelijke activiteiten werden verstoord.
De overstroming komt ook slechts enkele weken nadat een door studenten geleide revolutie de regering van Bangladesh ten val bracht.
Een van de zwaarst getroffen gebieden is Cox's Bazar, een district waar ongeveer een miljoen Rohingya-vluchtelingen uit buurland Myanmar wonen.
Sarat Kumad Das, functionaris van het rampenbureau van de staat Tripura, vertelde AFP dat er sinds maandag 24 mensen zijn omgekomen aan de Indiase kant van de grens.
Nog eens 18 mensen zijn gedood in Bangladesh, aldus secretaris van het ministerie van rampenbeheer Md Kamrul Hasan.
"285.000 mensen leven in noodopvangcentra", zei hij, eraan toevoegend dat in totaal 4,5 miljoen mensen zijn getroffen.
Herstellen van onrust
Toen de overstromingen toesloegen, herstelde Bangladesh van weken van burgerlijke onrust die culmineerden in de val van de autocratische ex-leider Sheikh Hasina op 5 augustus.
Met een interim-regering onder leiding van Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus die nog steeds op de been moet komen, hebben gewone Bengalezen crowdfundingacties voor noodhulp uitgevoerd.
Ze zijn georganiseerd door dezelfde studenten die leiding gaven aan de protesten die leidden tot de verdrijving van Hasina, die in India blijft na haar vlucht uit Dhaka.
Vrijdag bezochten menigten de Universiteit van Dhaka om geld te doneren terwijl studenten zakken rijst en kratten met flessenwater in voertuigen laadden voor gebieden die door de zondvloed waren getroffen.
Een groot deel van Bangladesh bestaat uit delta's waar de grote rivieren van de Himalaya, de Ganges en de Brahmaputra, naar de zee stromen nadat ze door India zijn gestroomd.
De voorspellingen lieten echter zien dat de regen de komende dagen waarschijnlijk zal afnemen.
'Een overstroming creëren'
India was Hasina's grootste beschermheer en weldoener en veel Bengalezen hebben sindsdien openlijk kritiek geuit op hun grotere en machtigere buurland, omdat het haar 15-jarige bewind steunde.
Asif Mahmud, een leider van de studentenprotesten die nu in het interim-kabinet van Yunus zit, beschuldigde India woensdag van het "veroorzaken van een overstroming" door opzettelijk water uit dammen te laten stromen.
Honderden mensen verzamelden zich vrijdag ook bij de Universiteit van Dhaka om te protesteren tegen India's "wateragressie", met een spandoek waarop de Indiase premier Narendra Modi te zien was die zogenaamd genoot van het gezicht van verdrinkende mensen.
Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de beschuldiging verworpen en zei dat het eigen stroomgebied deze week de "zwaarste regenval van dit jaar" had meegemaakt en dat de waterstroom stroomafwaarts te wijten was aan "automatische lozingen".
De impact van overstromingen blijft ernstig in India's Tripura, een staat waar volgens lokale media ongeveer 65.000 mensen verdeeld over 450 opvangkampen verblijven.
Vandaag
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 872
- Nieuw sportveld en logeergebouw in Godoholo
- Santokhi fietst met 1.700 deelnemers: logistieke problemen bij start
- Brazilië vernietigt tonnen eieren na vogelgriepuitbraak
- Trimbaan voor preventieve gezondheidszorg
- Nieuwe Guyanese wet pakt milieuschade olie aan
- Ontwikkeling in harmonie met de natuur
- Jonge vrouw gewond door schot uit vuurwapen
- A20, DOE en PRO: Zorgen over wanorde bij verkiezingsvoorbereiding
- Aanhoudende regen gedurende de dag
- Taxiën door de politiek: 'Geef nu een vrouw de kans'
- Nederlandse experts trainen Surinaamse zorgprofessionals in kinderreanimatie
- 275.896 oproepingskaarten bezorgd; rest moet afgehaald worden
Eergisteren
- Honderden kinderen bidden voor toekomst Suriname
- PAHO: Gezondheidszorg in Amerika versterkt ondanks crisissen
- Stembureaupersoneel dat zich afmeldde krijgt toch uitbetaling
- Nieuwe MZ-polikliniek Soekoenale officieel geopend
- Politieke originaliteit zoekgeraakt
- Wereld Hypertensie Dag: 'Ken je cijfers, leef langer'
- OMO-schuld van SRD 8,3 miljard: Wie betaalt de rekening?
- Finabank boekt solide resultaten en versterkt duurzame groei
- Schikking voorgesteld in zaak Wan Okasi tegen de Staat
- Meer regen vandaag
- Taxiën door de politiek: Boyke's dubbele job: ambtenaar en marktverkoper
- Extra beveiling hoofdstembureau Paramaribo in NIS
- AOV’ers krijgen deze maand extra uitkering van SRD 2.100