Bosbijproducten dragen bij tot behoud milieu
Het Tropenbos Suriname en het Centrum voor Landbouwkundige Onderzoek in Suriname (Celos), hebben het afgelopen weekend een seminar in Spice Quest georganiseerd met als thema ‘Op weg naar certificering van bosbijproducten.’ “Non timber forrest products (NTFP), of kortweg bosbijproducten, is alles uit het bos behalve hout,” licht wetenschapper Mayra Esseboom van Celos toe. “Dus alleen het plantaardig gedeelte volgens onze Surinaamse wetgeving.” Bosbijproducten zijn onderverdeeld in medicinale producten, cosmetische producten, kunstnijverheid, drank en voedsel. De productie van bosbijproducten draagt bij aan de inkomens van gemeenschappen in en rondom de bossen en vormt soms ook een belangrijk exportproduct.
De productie van NTFP draagt ook bij aan het behoud van het milieu geeft Rudi van Kanten, directeur van Tropen Suriname aan: “Men zegt we hebben veel bos, wel 93 procent bos. Het is ondertussen al 92 procent geworden. We zien het dilemma waar men voor staat. Ga je alles uit het bos nemen of ga je op een duurzame wijze geld verdienen? En dat kan je met de bosbijproducten.” Behoud van bossen is een nieuwe trend in het beleid van vele regeringen. Uitgestrekte onaangeroerde bossen houden grote hoeveelheden schadelijke stoffen als CO2 vast. Deze eigenschap kan, mits goed aangepakt, ook een bron van inkomsten zijn voor regeringen en de gemeenschappen die in en rondom de bossen wonen.

Maar er zijn ook veel uitdagingen om het standaardiseren en certificeren op gang te brengen en andere voorwaarden om het proces in stand te houden ontbreken totaal. Er zijn geen laboratoria om producten te testen, titel op het land waar de producten worden verzameld (zoals podosiri) zijn vaak onduidelijk en wordt daarbovenop bemoeilijkt door het grondenrechtenprobleem van Inheemsen en Tribalen, het intellectueel eigendom is niet beschermd, traditionele- en lokale kennis wordt niet vastgelegd, er zijn geen instanties om patenten te registreren.
Het is in Suriname alleen mogelijk om een logo of merknaam te registreren. “Wat er vaak gebeurd is dat als organisaties exporteren, ze eerst moeten voldoen aan de eisen van de markt waar ze naar toe exporteren,” geeft Esseboom aan. “Belangrijk is dat we ook kijken naar onze eigen markt. We willen ook veilig gebruik maken van de producten. Aan standaarden voldoen is soms heel moeilijk daarom is ook nagegaan hoe we welke standaarden zouden moeten gaan toepassen.”
Met de standaarden moet voorkomen worden dat er wildgroei plaatsvindt en wat orde is in deze sector maar het zou ook nadelig kunnen uitvallen voor een aantal producenten. Esseboom: “Aan de ene kant is het mooi want je wilt zeker zijn dat het product van goede kwaliteit en veilig is. Maar er is ook een spanningsveld. We willen niet dat de mensen die in de bossen leven uit de markt geconcurreerd worden en hun ‘livelyhood’ verliezen omdat standaarden de producten misschien duurder zouden maken. De standaarden moeten haalbaar blijven zodat ze kunnen blijven produceren.”
Van Kanten: “We moeten onze ontwikkeling wel in eigen hand nemen. Daarbij is heel belangrijk dat we de kleine man in het binnenland en district, niet achterlaten. Uiteraard heb je grote bedrijven die altijd om de hoek meekijken. Dat kun je niet helemaal afhouden. Maar als land moeten we wel achter onze producten staan, dan komt het wel van de grond en zijn we beter bewapend tegen een groot bedrijf dat misschien ineens een patent zou willen.” Het seminar is een aanzet om dingen op gang te brengen is er benadrukt. Het blijft niet bij deze activiteit: “We gaan ook naar de mensen die in het bos zijn, andere locaties andere talen. Er moet actie worden ondernomen.”
Vandaag
-
14:49
Man aangehouden voor poging tot moord op ex-partner
-
12:46
Reactie verklaring ex-minister Mac Andrew benoemingen 15 juli
-
10:48
Adhin: DNA maakt zich op voor intensief parlementair kwartaal
-
08:50
Waarom Ivan Fernald uittreedt uit de NPS
-
06:52
Studenten Rechten roepen op tot evaluatie Constitutioneel Hof
-
04:54
Bewolkt met kans op wat regen
-
02:57
Regeringscoalitie Japan verliest controle bovenhuis na verkiezingsnederlaag
-
00:59
Column: Onze misbruikte godin
-
00:00
Procedure opstart toelating 10 nieuwe DNA-leden begint vandaag
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 881
- Man aangehouden na mishandeling partner
- PKF breidt kredietinstrumenten uit om ondernemers beter te ondersteunen
- Drie verkeersdoden dit weekend: politie doet beroep op weggebruikers
- Paus: 'Stop de barbarij van oorlog'
- Een visioen wordt werkelijkheid: Jennifer Simons beëdigd als president
- Autobestuurder overlijdt na fatale inhaalmanoeuvre aan Van ‘t Hogerhuysstraat
- Verdachte in Vaco-brandstichtingszaak ontkent betrokkenheid
- AZP en Oogziekenhuis Rotterdam werken reeds 20 jaar samen
- Hevige onweersbuien in de middag
- Internationale druk op Israël groeit: 'Onaanvaardbaar lijden in Gaza'
- Reactie op: Misiekaba hekelt lastminute benoemingen van zijn voorganger
- 18 vrouwen straks in DNA; NDP en ABOP scoren hoog
Eergisteren
- Rechterlijke afdwinging afdracht van pensioenpremies
- Verkiezingen in Japan kunnen politieke aardverschuiving veroorzaken
- Een stukje geschiedenis
- Minister Baasaron belooft personeel versterking en vernieuwing
- Kyiv leeft in de schaduw van de sirenes
- Para Farmer Field School stimuleert landbouwondernemerschap
- Suriname en VS sluiten jungletraining succesvol af
- Wie heeft de macht werkelijk in handen?
- Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
- Veel bewolking met kans op wat regen
- VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
- Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
- Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing