Rusland: Brede discussie nodig over verruimen schooltijden
24 Mar, 06:55
foto
Tijdens de discussieavond van de Nationale Partij Suriname hebben diverse personen hun mening gegeven over het verruimen van de schooltijden. Deze kwestie is van verschillende invalshoeken bekeken. (Foto: NPS)


NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt dat een brede maatschappelijke discussie nodig is om schooltijden te verlengen. Tijden de discussieavond in Grun Dyari vrijdagavond is benadrukt dat het om een ingrijpende kwestie gaat, die veel consequenties heeft. Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft dit voornemen geopperd. De discussieavond had als thema Verlengen schooltijden, zin of onzin.

De inleiding is verzorgd door Humphrey Bendt, terwijl in het panel zitting hadden Marcellino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) en ondernemer Ray Jong A Lock. Rusland sprak de hoop uit dat er voldoende handvatten worden aangereikt uit de discussieavond voor beleidsmakers om ervoor te zorgen dat wanneer er processen van vernieuwingen en verbeteringen zijn, iedereen zoveel mogelijk op één lijn is.

Ivan Fernald die de discussieavond opende, zei dat de toekomst van het land voor een groot deel bepaald wordt door de kwaliteit van het onderwijssysteem. "Er zijn zoveel factoren en aspecten waarmee rekening gehouden moet worden, en de Nationale Partij Suriname gaat daar niet aan voorbij. We zitten niet in een ivoren toren en geven een aanzet tot een maatschappelijke discussie."

Inleider Bendt is voorstander van het verruimen van de schooluren. Het land kent volgens Bendt grote onderwijsachterstanden. Dit constateerde Henry Ori al jaren terug, vertelde Bendt. De huidige situatie is dat momenteel slechts 7% van de Surinaamse samenleving hoger onderwijs heeft genoten, 23% is MBO-geschoold, terwijl 70% van de samenleving geen mulo diploma heeft. Er is duidelijk een gebrek aan voldoende opgeleid kader op universitair en HBO-niveau. "Het niveau van arbeiders is heel erg laag," zei Bendt. Om de onderwijsachterstanden weg te werken, moet er volgens hem wel gedacht worden aan het verruimen van de onderwijsuren. China en Taiwan hebben onderwijsuren van meer dan 9 uur per dag. Suriname zit op 6 uur. Om de uren te verlengen, moet er aan een heleboel voorwaarden worden voldaan.

Nerkust merkte op dat Suriname nog niet klaar is voor langere schooltijden. Een haalbaarheidsstudie zal moeten uitwijzen of deze stap gezet kan worden. Hij vroeg zich af of er werkelijk iets mis is met de schooltijden, want iedereen is er een product van. "We zijn ergens terechtgekomen." Hij haalde voorbeelden aan waarbij buitenlandse bedrijven verpleegkundigen en docenten lieten halen. Hij vergeleek Surinames schooltijden met die in de regio en wereldwijd en liet zien dat in Brazilië kinderen gemiddeld 4 uur naar school gaan. Er zijn volgens Nerkust steeds pogingen gedaan om de schooltijden te verlengen, maar steeds zonder succes. Hij benadrukte dat het verlengen van de schooltijden zeer ingrijpend zal zijn. "Er zijn zoveel dingen waar we naar moeten kijken. Maak een haalbaarheidsstudie."

Jong A Lock meent dat het invoeren van langere schooltijden zinvol is, maar niet voordat er een brede discussie met iedereen heeft plaatsgevonden. Het kan volgens de zakenman geen opgelegd besluit van de top zijn. Hij benadrukte enkele malen dat het belangrijk is om een hoger doel na te streven waarbij iedereen betrokken wordt. "Waar willen we als land gezamenlijk naartoe?. Langere schooltijden invoeren heeft zin, maar er is volgens hem planning en timing nodig. De belangrijkste vraag volgens hem is hoe we iedereen kunnen betrekken.

Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April