Stroomkorting 50% kwetsbare afnemers stopt zonder aanvraag
20 Mar, 12:23
foto


Kwetsbare afnemers moeten per 1 april een aanvraag indienen om nog in aanmerking te komen voor 50% korting op energietarieven. Tot nu toe wordt de subsidie automatisch gegeven op de stroomrekening van de Energie Bedrijven Suriname. De formele aanvraag moet worden ingediend bij de Energie Autoriteit Suriname (EAS) die de wettelijk aangestelde uitvoerder is. In het Staatsbesluit Subjectsubsidie Elektriciteit, dat per 1 april 2024 in werking treedt, is deze overgangsregeling opgenomen.

Het gaat om afnemers zonder winstoogmerk en primair actief op het gebied van sport, religie, educatie, gezondheidszorg, ouderenzorg, jeugdzorg, of cultuur, en die niet beschikken over voldoende financieel draagvermogen om hun elektriciteitsrekening volledig te kunnen voldoen. Potentiële kwetsbare afnemers kunnen zich met een KKF uittreksel en een digitaal ingevuld financieel overzicht, aanmelden voor deze regeling via de EAS website

De EAS zal vervolgens na screening, de aanvraag aanbieden bij het ministerie van Financiën en Planning, dat de finale goedkeuring verstrekt, ook ter publicatie via de EAS website. Zonder een formele aanvraag bij de EAS, zal de 50% energiekorting van de kwetsbare afnemers automatisch stoppen per 1 april 2024. Het advies is daarom ook, om tijdig een formele aanvraag in te dienen, en zo een ongunstige situatie te voorkomen. Verder kunnen de reeds ingediende aanvragen alsnog worden aangevuld met de ontbrekende documenten.

De tariefaanpassingen zijn noodzakelijk voor het garanderen van een duurzame energiesector in de toekomst, benadrukt de EAS. De huidige uitdagingen in de energiesector worden structureel aangepakt om de economische groei en ontwikkeling te bevorderen. De continuïteit van bijvoorbeeld de elektriciteitsvoorziening is namelijk essentieel, omdat de consequenties bij het wegvallen van de voorziening vérstrekkend zijn en uiteindelijk kunnen leiden tot ontwrichting van de samenleving. Door structureel te werken aan duurzame oplossingen, kunnen in de toekomst zulke situaties worden voorkomen. 

De tariefaanpassingen zijn volgens de EAS noodzakelijk voor de energiezekerheid en duurzaamheid van de sector. Er is verder deels invulling gegeven aan het proces van de omzetting van objectsubsidie naar subjectsubsidie, door ook een sociaal vangnet te creëren door de invoering van een breed sociaal programma. 
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April