Betere keuzes met aanpassingen op het stembiljet
11 Mar, 12:40
foto


Aangezien er nog wat wijzigingen gepleegd moeten worden in regelgeving en/of de Kieswet hoop ik dat enkele zaken op het stembiljet aangepast kunnen worden. Zoals altijd zijn steeds weer, de komende verkiezingen spannender dan de vorige. Maar om jongeren en vrouwen deze keer meer in beeld te brengen is het goed om het stembiljet met enkele aanpassingen, deze 2 doelgroepen beter zichtbaar te maken. Een mogelijkheid om m.n. de jongeren bewuster te maken dat de politiek ook een onderdeel van hun leven is aangezien deze doelgroep weinig affiniteit vertoont met het verkiezingsgebeuren.

Bij de komende verkiezingen - als de tekenen ons niet bedriegen - zal de vrouw een belangrijke rol spelen. Hier en daar hoor je bij bepaalde politieke partijen en maatschappelijke organisaties al voorstellen om meer vrouwen op de desbetreffende kandidatenlijst te positioneren en andere zinspelen zelfs om een vrouw te laten kiezen om de functie van president te vervullen. Geen slechte zaak en een gezonde concurrentie tussen beide geslachten, wat kan maken dat de man ook beter gaat letten op het sociaal aspect van onze samenleving, meer de focus gaat richten op een gelukkig/gezond gezin, het inperken van geweld tegen vrouwen strakker gaat aanpakken, het minimaliseren van de corruptie doelgerichter gaat bestrijden en nog meer, issues die bij de vrouw nauw aan het hart liggen, dientengevolge zij kennelijk ook een beter beleid hierop kan gooien. Trouwens het zijn deskundigen die na onderzoek op dit vlak aangegeven hebben dat de vrouw op dit soort zaken beter scoort dan de man. Bij de herdenking van de Internationale Dag van de Vrouw hebben vrouwen en organisaties zeker ook hun pijlen hierop gericht. Dus om onder meer ook meer vrouwen in de politiek te kunnen krijgen.

Dus op het stembiljet graag vermelding van het geslacht van de kandidaat door middel van M of V of een andere vorm zodat de kiezer weet of het een man of vrouw is waarvoor men rood gaat kleuren.

Maar ook de jongeren zouden meer inspraak kunnen krijgen in het beleid. De afgelopen dagen is zelfs een Jongerenraad geïnstalleerd bij 1 van onze partijen en heeft ook 1 van de oudste politieke partijen steeds als conferencier een jonge vrouw op het podium. Doorgaans voelen jongeren zich weinig tot niet betrokken met de politiek dus zullen partijen bij de komende verkiezingen dit willen doorbreken, althans zij die onderkennen dat doordat deze groep heel groot is zij alles uit de kast zullen halen om hen naar de stembus te krijgen. 

Het belang van de jongeren moet uitgebreid op de agenda geplaatst worden bij de komende verkiezingen, zoals: een drastische verbetering van het onderwijsgebeuren, hen interesseren voor het ondernemen in de landbouw, toerisme alsook het kiezen voor technische beroepen, gegarandeerde jobs als zij de schoolbanken verlaten alsmede de overige problemen waarmee jongeren te kampen hebben, met hen inventariseren. Een makkelijke, duidelijke en heel mooie manier is om hen ook aan te wijzen wie de jongeren op het stembiljet zijn. Met dit aangepast stembiljet en de issues die voor de jongeren van eminent belang zijn, kan zulks een doorbraak teweegbrengen bij de komende verkiezingen waardoor meer jongeren naar de stembus gaan.

Dus op het stembiljet graag vermelding van de leeftijd van de kandidaat (geen geboortedatum) zodat de kiezer weet dat die dame of heer voor hem/haar de keuze wordt, rood te kleuren.

Misschien zal het ook van belang zijn dat men vooraf definieert waar de leeftijdsgrens van jongeren eindigt als het om jongeren in de politiek gaat. Dit alles en het bedenken van ook andere mogelijkheden zodat meer vrouwen en jongeren zich gaan bemoeien met de politiek en ook een onderdeel zullen kunnen worden van de uitvoerende en wetgevende macht, kan een eye-opener worden. Dus is het te hopen dat DNA dit voorstel door zou kunnen drukken.

Rudi Moeridjan
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April