Aantal dengue-uitbraken neemt toe in Brazilië
07 Mar, 04:49
foto
Een patiënt wordt overgebracht naar een ziekenhuis, nadat hij medische zorg heeft gekregen in een geïmproviseerde militaire hulppost die op 6 februari is opgezet om vermoedelijke gevallen van knokkelkoorts te behandelen in de administratieve regio Ceilandia, in de buitenwijken van Brasilia. (Foto: AFP)


Drones vliegen hoog boven Sao Paulo op zoek naar door muggen geteisterde plassen in een poging de piek in dengue-gevallen in Brazilië aan te pakken, aangezien experts zeggen dat de huidige vaccinvoorraad onvoldoende zal zijn om infecties binnen korte tijd volledig te beteugelen.

Het aantal gevallen van de door muggen overgebrachte ziekte is tijdens het hete, regenachtige seizoen in Brazilië enorm toegenomen, waardoor de autoriteiten in het hele land noodmaatregelen hebben genomen. Dinsdag riep het staatsdepartement van volksgezondheid van Sao Paulo de noodtoestand uit, waarbij er naar schatting 300 gevallen op elke 100.000 inwoners waren.

"Vaccinatie is nog een instrument om de ziekte onder controle te houden. Maar helaas zullen we dit niet kunnen bereiken met het aantal geplande doses voor de komende vijf jaar", zegt dr. Renato Kfouri, expert op het gebied van infectieziekten bij het Braziliaanse Immunisatiebureau.

"We hebben dit jaar zes miljoen doses en over vijf jaar 50 miljoen doses", zei hij. Er zijn twee doses van het vaccin nodig om één persoon te vaccineren. "Het vaccineren van 25 miljoen Brazilianen in vijf jaar tijd, iets meer dan 13% van onze bevolking, is niet genoeg om de ziekte onder controle te krijgen of de denguecijfers in het land te veranderen."

De drones worden ingezet om gebieden te vinden waar mogelijk stilstaand water aanwezig is waarin muggen broeden. Idealiter vindt en richt het muggencontrolepersoneel zich op de legplaatsen van muggen om de larven te doden, voordat de insecten tevoorschijn komen als vliegende, bloedvoedende volwassen vrouwtjes die ziekten kunnen verspreiden.

Dengue is nu aanwezig in 85% van de Braziliaanse gemeenten, voegde Kfouri eraan toe, en verspreidt zich naar regio's waar het nog nooit eerder is gezien.
Symptomen van dengue zijn onder meer hoge koorts, hoofdpijn, braken, spier- en gewrichtspijn die zo ernstig kan zijn dat de ziekte breekbeenkoorts wordt genoemd, en een jeukende huiduitslag kan veroorzaken. In sommige gevallen kan de ziekte een ernstiger hemorragische koorts veroorzaken, resulterend in bloedingen die tot de dood kunnen leiden.

In het laatste wekelijkse bulletin van het ministerie van Volksgezondheid werden dit jaar ongeveer 1,3 miljoen "mogelijke gevallen" van dengue genoemd, en 299 bevestigde sterfgevallen als gevolg van de ziekte.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April