Suriname woedend op optreden Nederland tegen diplomaat
18 Jul 2011, 15:15
foto


De regering én parlement zijn niet te spreken over de wijze waarop de Nederlandse politie is opgetreden tegen de tijdelijke zaakgelastigde David Abiamofo. Zaterdag hebben vijf agenten een huiszoeking verricht bij de diplomaat. Suriname is nog niet klaar hiermee en wenst een schriftelijke verklaring, waarna er gereageerd zal worden. Geëigende maatregelen worden in het vooruitzicht gesteld.

“De heer Abiamofo heeft zich geïdentificeerd als tijdelijke zaakgelastigde van Suriname. Zijn auto met cd-kenteken stond voorop geparkeerd. De agenten zeiden dat al was hij de koningin, ze gaan de huiszoeking verrichten”, deelde minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken vanmiddag het parlement mee.

Liggen op bankstel
De minister zei dat Abiamofo moest liggen op een bankstel. Zijn vrouw en kinderen waren er ook bij. De mensen hebben een uur lang gezocht en zijn toen weggegaan. Later werd gezegd dat het om een drugsonderzoek ging. De agenten waren met een internationale opsporing bezig naar een persoon die op dat adres zou wonen. Ze hadden een huiszoekingsbevel. De diplomaat heeft zaterdag de minister gebeld. Lackin was in gezelschap van president Desi Bouterse.

De bewindsman heeft de ambassadeur van Nederland vandaag ontboden. Aangezien de ambassadeur niet in het land is, kwam de waarnemer die opnieuw zijn verontschuldiging aanbood. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland heeft zich ook verontschuldigd tegenover Abiamofo. De regering accepteert deze mondelinge verontschuldigingen niet en eist een schriftelijke verklaring.

Suriname als pispaal
Paul Somohardjo, voorzitter Volks Alliantie/Pertjajah Luhur, kaartte deze kwestie in het parlement aan. Zijn levenspartner, Amina Pardi was zaakgelastigde van Suriname in Nederland en is intussen teruggekeerd. Somohardjo zei dat Nederland een loopje met Suriname neemt en het land als pisplaal gebruikt. Hij vroeg om opheldering en krachtig protest. Ook Ronny Brunswijk, fractieleider van A-Combinatie is niet te spreken over deze kwestie. Hij benadrukte dat Abiamofo vernederd is en dat Suriname dit niet kan accepteren.

Radjkoemar Randjietsingh (fractieleider Nieuw Front), zei dat opheldering nodig is. Carl Breeveld (DOE) benadrukte dat Suriname krachtig hiertegen moet protesteren. Fractieleider Ricardo Panka (Mega Combinatie) wil ook opheldering en sprak zijn afkeuring uit.

Te kwader trouw
Ex-president Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) zei dat hij niet gelooft in excuses van Nederland. Hij deelde mee dat in 1993 in de studentenkamer van zijn dochter met bruut geweld werd opengebroken. Achteraf werden excuses aangeboden en gezegd dat de politie op zoek was naar een Afrikaanse crimineel die in de flat zou wonen. Venetiaan wil dat de regering op meest krachtige wijze protesteert.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei dat deze dingen niet nieuw zijn. Pas is nog oud-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin op Schiphol vernederd. Op basis van de antwoorden van minister Lackin, concludeerde Simons dat hier sprake is van kwader trouw van Nederland. Het parlement heeft opgeroepen tot krachtig protest en opheldering. “Zo gaan bevriende naties niet met elkaar om. Het parlement zal hiertegen opstaan”, aldus Simons.Thursday 27 June
Wednesday 26 June
Tuesday 25 June