Ramnandanlal pleit voor realistische begrotingen
16 Jul 2011, 19:20
foto
De belastinginkomsten zijn duidelijk hoger dan de begrote bedragen. Dit blijkt uit de gegevens die Henk Ramnandanlal naast elkaar heeft gezet. (Bron: Financiën).


Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/PALU) vindt dat begrotingen realistisch opgesteld moeten worden. “Als we de algemene cijfers van de begrotingen zetten tegenover de cijfers van realisaties, dan merken we dat we structureel de gewoonte hebben om de inkomsten te onderschatten en de uitgaven, met name die van de kapitaaluitgaven, te overschatten en daardoor het begrotingstekort onnodig hoog te maken”, aldus Ramnandanlal vrijdag tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling in het parlement. Het begrotingstekort is nu geraamd op ruim SRD 1,1 miljard.

Ramnandanlal heeft veel moeite gedaan om aan realisatiecijfers te komen en plaatst die naast de begrote bedragen. Hij concludeert dat begrotingen opgesteld worden op basis van die van het jaar daarvoor. Er wordt niet gekeken naar de realisatiecijfers. Analysen over of de cijfers gestegen of juist gedaald zijn, ontbreken. “Wat de precieze reden is, kunnen wij slechts gissen. In mijn poging om opheldering, gaven deskundigen als verklaring dat het goed is om in de begroting conservatief te werk te gaan. Als we de inkomsten te hoog zouden begroten en je dus als het ware rijk rekenen, dan zouden we een probleem hebben gedurende het jaar bij de uitvoering. Die verklaring dat het goed is om in je begroting conservatief te werk te gaan is dan te begrijpen”, vertelt het assembleelid.

Afwijking is te groot
Het assembleelid wijst op het gevaar van onder begroten. Dit betekent dat de financieringsruimte wordt ondergewaardeerd. Waarom moet dat gebeuren?, vraagt Ramnandanlal zich af. “Wat wij zeker niet begrijpen is voorzitter, waarom zitten we continu met onze begrote inkomsten ongeveer 20-25% te laag. En met onze uitgaven 20-25% te hoog…en daarmee ons begrotingstekort kunstmatig hoog houden??? Conservatief begroten, ja, maar zo erg conservatief is in planningstermen ongezond en volgens mij niet wenselijk. Ik ben een voorstander van een realistische begroting die niet meer dan 5% afwijkt van de realisaties”, aldus Ramnandanlal.

De cijfers van dit jaar, 2011, tonen wederom een zelfde beweging. De inkomsten zijn enigszins laag ingeschat, met name de directe belastingen. “Als wij kijken naar de realisaties van vorig jaar (SRD 975 miljoen), en wij uitgaan dat deze ongeveer 50% valuta gerelateerd zijn, met de devaluatie erbij, dan komen wij reeds over het bedrag dat begroot (SRD1080 miljoen) is voor de directe belastingen. En dan hebben wij de geplande productie verhogingen van IamGold en Staatsolie nog niet in beschouwing genomen, laat staan de verwachtbare verhogingen in het resterend deel van dit jaar van goud en olieprijzen, voorzitter, en als gevolg daarvan een verhoging van de belasting inkomsten en de niet belasting inkomsten als dividend”, stelt het assembleelid.

Geringe uitvoeringscapaciteit
Hij wijst erop dat de regering ordenende activiteiten begonnen is in de goudsector waarvan bekend is dat die even zo groot zou zijn als de formele, industriële goudsector. Deze ordenende activiteiten zouden moeten leiden tot, niet alleen ordening, maar ook tot meer inkomsten. Ramnandanlal wil van Adelien Wijnerman van Financiën weten waar de meer inkomsten opgenomen zijn in de begroting en hoe denkt de minister uit de kleinmijnbouwsector meer inkomsten te verdienen?
Voor wat de kapitaaluitgaven betreft is de realisatie niet alleen afhankelijk van wat we willen doen, maar ook afhankelijk van de uitvoeringscapaciteit van de overheid, stelt Ramnandanlal. Hij wijst erop dat de uitvoeringscapaciteit van de overheid relatief laag is. Het Algemeen Bureau voor de Statistiek geeft aan dat deze weliswaar elk jaar met ongeveer 25% stijgt.

“Als we de cijfers over 2006-2010 in beschouwing nemen dan zouden we nu komen op een uitvoeringscapaciteit van SRD 775 Miljoen. Nu heeft deze regering sub-commissies met speciale taken geïnstalleerd (zoals huisvesting) waardoor te verwachten is dat de uitvoeringscapaciteit hoger zal uitvallen. Maar het bijna dubbele ervan, voorzitter van SRD 1400 miljoen, dit jaar daar zal de regering, in het bijzonder de minister toch wel de nodige uitleg over moeten geven. Dus aan de regering, hoe denkt de regering om deze uitgaven te realiseren gegeven de huidige uitvoeringscapaciteit van de overheid van rond de SRD 800 miljoen?”, wil Ramnandanlal weten.

De parlementariër blijft voor meer reëlere cijfers in de begroting waardoor de effecten van beleidsmaatregelen beter voorspelbaar en doorgerekend kunnen worden en dichter bij de werkelijkheid staan. De enige manier om dit te doen is een gedegen analyse van de realisaties. En niet alleen van enkele grootheden maar ook op lager niveau tot op ministerieel niveau.



Advertenties