Derde Anti-Corruptie Discussieavond in Lalla Rookh
17 Jan 2020, 04:41
foto


De derde Anti-Corruptie Discussieavond in de Serie Stof tot Nadenken, een initiatief van DA’91 voorzitter Angelic del Castilho en het DA’91 Wetenschappelijk Buro, vindt dit jaar plaats in de Ballroom van Lalla Rookh. De hoofdinleider op deze avond is Jennifer van Dijk-Silos. De avond moet onder meer leiden tot nadenken over het verband tussen corruptiebestrijding en bescherming van de Surinaamse democratie.

Dat geld een noodzakelijk onderdeel vormt van de politieke competitie is een feit, zegt de organisatie in een persbericht.  Tegelijkertijd kan het ook een serieuze dreiging vormen voor de democratische politiek als donoren hun middelen sluizen naar een kleine groep van politici, daarbij burgers de gelegenheid ontnemen het beleid en beleidsmakers significant te beïnvloeden door hun uit te brengen stem.

Volgens de organisatie is de verkiezingstijd in Suriname voor velen een tijd van feesten, uitjes en verzamelen van truitjes en ander propagandamateriaal. Er zijn er die geld ‘maken’ met het voeren van propaganda voor deze of gene partij. En terwijl enkele partijen schoorvoetend nu de campagnevloer betreden, zijn er partijen die al twee jaar en langer in de campagne ‘mode’ verkeren.

Het is geen geheim dat er ontzettend veel geld rondgaat in de campagnes.
Gebrek aan informatie met betrekking tot hoeveel geld rondgaat rond en tijdens de verkiezingen, waar het geld vandaan komt en hoe het gebruikt wordt, maakt het heel moeilijk voor de kiezers om weloverwogen keuzes te maken. Het faciliteert ook corruptie en erodeert het vertrouwen van de kiezer in de politieke instituten, zegt het Wetenschappelijk Buro van DA ’91.

In Suriname beperkt de informatieverstrekking vanuit politieke partijen zich tot hetgeen genoemd wordt in het Decreet Politieke Organisaties in lid 2: Onverminderd het bepaalde in artikel 1665 e.v. van het Burgerlijk Wetboek en de door het Ministerie van Justitie vastgestelde richtlijnen ter zake, dienen de statuten van een politieke organisatie nog te bevatten: a. de verplichting van de bestuursorganen, in het bijzonder van de penningmeester en de verificatiecommissie om jaarlijks een verslag of staat van inkomsten en uitgaven van de politieke organisatie te publiceren in het Advertentie Blad.

Het Wetenschappelijk Buro van DA ’91 zegt dat het belangrijk is ons te realiseren dat het bereiken van effectief toezicht op politieke financiën, gaat over een tijdsperiode van vele jaren. Elke aanzet om transparantie in politieke financiën te verhogen, de rol van geld in politiek, vereist geduld en het besef dat het niet over een nacht ijs gaat. Van Dijk-Silos, zal op de discussieavond, dieper ingaan op dit onderwerp. De activiteit vindt plaats op 29 januari, om 20.00u en is vrij toegankelijk voor het publiek.
Advertenties