Misiekaba: Sortu Bouta yu wani sroto; hij wordt weer president
07 Dec 2019, 00:00
foto
NDP-voorzitter tevens president Desi Bouterse wordt begroet door de menigte in een propvolle Ocer vrijdagavond. (Foto's: René Gompers)


"Mi yere dat den wan sroto Bouta. Sortu Bouta? NDP-Bouta, Ingi Bouta, wi president Bouta, wi voorzitter. A nai wroko", laat ondervoorzitter André Misiekaba galmen in Ocer vrijdagavond. Hij stelde dat ze een andere Bouta bedoelen. Van Japan of Angola, maar niet deze Bouterse. De NDP zal hem op de kandidatenlijst van De Nationale Assemblee plaatsen. Hij zal weer de grootste politicus met meeste stemmen worden. De NDP gaat voor 34 zetels en zal Bouterse een derde termijn tot president maken, behalve als hij het niet zou willen. De NDP zal Bouterse beschermen en de Amnestiewet, zal worden uitgevoerd, benadrukte Misiekaba. Hij kreeg de volle ondersteuning van zijn achterban. 

Voordat Misiekaba aan het woord kwam, heeft NDP-topper Silvana Afonsoea aangegeven dat Bouterse een bananenboom is. Hoeveel vuil ze ook op hem gooien, hoe meer hij zal groeien. Op 25 mei 2020 zal de tros bananen geplukt worden en naar Ocer worden gebracht. Dan kan men zelf zien hoe de boom is gegroeid. Wijzend naar de opkomst van de kadermeeting, zei Afonsoea dat de massameeting op het Onafhankelijkheidsplein moet worden gehouden, want Ocer is te klein geworden. 

Misiekaba voerde aan dat veel grote leiders worden opgesloten of zelfs zijn vermoord, omdat ze de ogen van het volk openen. Als voorbeeld noemde hij Mahatma Ghandi en Nelson Mandela. Martin Luther King werd doodgeschoten. Hij zei dat Bouterse talent van God heeft gekregen en dit gebruikt om het land tot ontwikkeling te brengen. Hij heeft zijn leven op het spel gezet en heeft zoveel doorstaan. Hij is verguisd maar gaat door met zijn werk. Het volk staat achter de president, stelde Misiekaba. Het volk zal ervoor zorgen dat Bouterse weer groots wordt gekozen. Dankzij 1980 is er eenheid in het land gekomen en is er geen rassenstrijd ontstaan. 


Met het licht van de mobiele telefoon geeft de achterban aan achter NDP-voorzitter Bouterse te staan. 

De politicus haalde aan dat op basis van de in de grondwet voorgeschreven wijze, een Amnestiewet tot stand is gekomen. In de rechtszaal kan de Krijgsraad besluiten dat die wet niet geldt. "Maar die wet geldt voor heel Suriname," voerde Misiekaba aan, of mensen dat leuk vinden of niet. Dezelfde Amnestiewet die in 1989 is gemaakt, is wel toegepast in 1992. "Wij gaan die wet handhaven in de Republiek Suriname. Wij gaan met niemand erover discussiëren. Suriname is gefundeerd op wet en recht. Sorto Bouta yu e wani sroto? Bouta fu Angola? Wij als volk zullen onze leider beschermen. Hij komt op de kandidatenlijst en wordt weer gekozen," herhaalde Misiekaba. Deze afspraak heeft hij gemaakt op de vergadering. 
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April