Zimbabwe: Ruzie bijgelegd, Mugabe toch op helden rustplaats
13 Sep, 18:38
foto
De kist van de voormalige Zimbabwaanse president Robert Mugabe wordt het Rufaro Stadium in Harare binnengedragen. (Foto: EPA/EFE)


De voormalige Zimbabwaanse president Robert Mugabe (95) zal worden begraven in het National Heroes Acre in de hoofdstad van het land. De ruzie tussen de regering en de Mugabe familie is bijgelegd. De familie, die in een verklaring zei dat de regering hen aanvankelijk niet had geraadpleegd over begrafenisplannen, had er eerder op aangedrongen dat de voormalige president in zijn geboorteplaats Kutama, ten westen van de hoofdstad, Harare, zou rusten.

Zaterdag wordt een gedenkdienst gehouden, waarna hij op zondag een ceremonieel afscheid krijgt bij Harare's National Heroes Acre, maar zijn begrafenis zal daar op een latere, niet nader bekendgemaakte datum als privéaangelegenheid worden gehouden, vertelde de jongere Mugabe vrijdag aan CNN.

"De begrafenis zal later worden gedaan op de National Heroes Acre. Dus wanneer de rituelen zijn gedaan, zal de familie een privé begrafenis doen op de National Heroes Acre," zei Leo Mugabe.

De familie van Mugabe stond op gespannen voet met de huidige president van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, over de begrafenis van de overleden leider. Ze wilden hem begraven in zijn geboortestad, terwijl de regering erop stond hem, waar de nationale helden van het land worden gelegd om te rusten, bij te leggen.

Na een spoedbijeenkomst gisteren in Mugabe's landhuis Blue Roof, ontdooiden de relaties. Partijen kwamen overeen dat Mugabe zich bij andere voorname Zimbabwanen op de National Heroes Acre zal voegen, maar niet voordat traditionele begrafenisrituelen zijn uitgevoerd door ouderen uit zijn dorp.

De regeringen heeft vier dagen van nationale rouw afgekondigd en het lichaam van Mugabe bevindt zich momenteel, opgebaard in een open kist, in een voetbalstadion in de hoofdstad. Duizenden Zimbabwanen liepen door het Rufaro Sports Stadium van Harare om hun laatste respect te betuigen aan de overleden leider die afgelopen vrijdag in een Singaporees ziekenhuis stierf.