Indiase politie onderschept wapens 'op weg naar Kashmir'
13 Sep, 10:39
foto
De Kathua politie arresteerde drie mannen die wapens en munitie transporteerden naar het door India bestuurd Kashmir. (Foto: AFP)


Drie mannen die ervan verdacht werden lid te zijn van een in Pakistan gevestigde militante organisatie, zijn op donderdag gearresteerd toen zij wapens en munitie naar Indiaas Kashmir transporteerden, bericht de politie. De mannen zijn donderdag vroeg onderschept. Op hen zijn vier AK-56 aanvalsgeweren, twee AK-47's, zes volle patroonhouders en 180 kogels, aangetroffen en in beslag genomen, zei politieofficier Shridhar Patil.

"De vrachtwagen kwam uit de Indiase staat Punjab en was onderweg naar Kashmir. We onderzoeken waar ze de munitie precies hebben opgehaald," vertelde Patil tijdens een persconferentie. De politie zei dat de mannen, alle inwoners van Kashmir, waren aangesloten bij Jaish-e-Mohammed, de in Pakistan gevestigde islamistische groep die in februari een zelfmoordaanslag in Kashmir claimde waarbij 40 Indiase militairen werden gedood.

De spanningen zijn toegenomen in Kashmir sinds India zijn deel van de regio, sinds 1947 verdeeld tussen India en Pakistan en de bron van verschillende conflicten, op 5 augustus heeft ontdaan van zijn autonomie. Het sloot mobiele telefoons en internet af en, om de vrede te handhaven, werden tienduizenden soldaten aan de half miljoen sterke troepenmacht toegevoegd in één van de meest gemilitariseerde gebieden ter wereld.

Hoewel een paar beperkingen zijn versoepeld, blijft de Indiase regering de politieke leiders van Kashmir gevangen houden en heeft ze de beperkingen op bewegingsvrijheid en communicatie nog niet opgeheven. Sinds de intrekking van de autonomie zijn meer dan 3.800 mensen gearresteerd, waarvan ongeveer 2.600 na 6 september zijn vrijgelaten, volgens een regeringsrapport dat persbureau Reuters kon inzien.

Het rapport bevat gegevens van de 13 politiedistricten die deel uitmaken van de Kashmir-vallei, het dichtstbevolkte deel van de Himalaya-regio waar de belangrijkste stad Srinagar ligt. De gegevens tonen voor het eerst de omvang van de aanhoudingen en geven aan wie is opgehaald en waar. Het was niet duidelijk op welke basis de meeste mensen werden vastgehouden, maar een Indiase functionaris zei dat sommigen werden vastgehouden onder de Public Safety Act, een wet in de staat Jammu en Kashmir die een detentie tot twee jaar zonder aanklacht mogelijk maakt.

Meer dan 200 politici, onder wie twee voormalige ministers, werden gearresteerd, samen met meer dan 100 leiders en activisten van een overkoepelende organisatie van pro-separatistische politieke groepen. Het grootste deel van de gearresteerden - meer dan 3.000 - werd vermeld als "stenen gooiend en andere onverlaten". Uit de cijfers blijkt dat het grootste aantal arrestaties, bijna 1.000, in Srinagar is geweest. De politie arresteerde ook meer dan 150 mensen op beschuldiging van associatie met militante groepen die tegen de Indiase overheersing vochten.

De Indiase veiligheidsadviseur zei afgelopen zaterdag dat een "meerderheid" van Kashmiris de besluiten en handelingen van New Delhi steunde, behalve een "vocale minderheid" gesteund door Pakistan. Hij zei dat het rivaliserende buurland 230 militanten heeft klaarstaan om Kashmir te infiltreren.

India zegt dat de aanhoudingen nodig zijn om de orde te handhaven en geweld te voorkomen, en wijst op het relatief beperkte aantal slachtoffers in vergelijking met eerdere periodes van onrust. De regering zegt dat slechts één persoon is overleden ten opzichte van tientallen in 2016, toen het doden van een militante leider wijdverbreid geweld veroorzaakte.

Mensenrechtenchef van de Verenigde Naties (VN), Michelle Bachelet, zei dat ze "diep bezorgd was over de impact van recente acties van de Indiase regering op de mensenrechten van Kashmiris". De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken eiste dat de VN de situatie onderzoekt, gezien het "risico van een genocide", maar India persisteerde dat het een interne kwestie is.