Vp vergoelijkt India-reis met historische boodschap
13 Sep, 00:02
foto
Vicepresident Ashwin Adhin gaat voor twee betogen en colleges naar India.


Vicepresident (vp) Ashwin Adhin zegt dat hij heeft geprobeerd de kosten voor zijn reis naar India zoveel mogelijk zelf op te brengen, maar dat als hoogwaardig-heidsbekleder hij aanspraak maakt op enkele voorzieningen, die hij dus ook ontvangt. Hij benadrukt dat zijn reis naar India in eerste instantie een persoonlijke uitnodiging was, maar is uitgebouwd. Adhin gaat nu met een uitnodiging van de Delhi University en één van de Lovely Professional University op zak, naar India.

De reactie van de vp volgt op de kritiek die is losgebarsten, nadat bekend werd dat hij deze week met een tien personen tellende delegatie via Tel Aviv, Israël naar India gaat. Volgende week reist hij vanuit New Delhi naar New York waar hij de jaarvergadering van de Verenigde Naties zal bijwonen. Voor het verblijf in New York moet alleen al minimaal US$ 81.000 aan hotelkosten worden betaald, maakte de Ware Tijd dinsdag bekend. De zeven overnachtingen in New York van de vp en zijn vrouw kosten de staat US$ 19.250,= Daar komen nog de reiskosten, daggelden, representatiekosten en vliegtickets bij.

Daags na de publicatie van de hotelkosten van de vp, haastte de directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Miriam Mac Intosh zich om uit te leggen dat Suriname de prijzen voor hotelaccommodaties in New York en met name in Manhattan, niet in de hand heeft. Ze stelde dat gedurende deze periode de druk op accommodaties in Manhattan toeneemt. “De prijs schiet dan omhoog en dat heeft geen enkel land en geen enkele delegatie in de hand”, zegt de directeur. “Rekening houdend met de vrije markt in New York en met name in Manhattan, zijn dit de normale en gangbare prijzen.” Ze voegde eraan toe dat Suriname daarom van tevoren reserveert, waardoor het land geen exorbitante bedragen hoeft neer te tellen. Volgens de BUZA-directeur zijn dit realiteiten waarmee we moeten dealen.

De vp zal op 18 september de ere-rede doen bij de diploma-uitreiking van de particuliere universiteit Lovely Professional University in Punjab. Zelf zegt de vp daarover aan het Nationaal Informatie Instituut dat het "een groot moment voor Suriname" wordt. Hij zal op beide universiteiten een betoog houden, vertelt hij en een college verzorgen over hoe ons land volgens de Vedanta filosofie heeft gewerkt aan natievorming en decolonization of the mind.

"Ik ga laten zien wat Suriname als klein land gedaan heeft om vrede te behouden en natievormend te werken. Men wil dat ik dat doe vanuit de Vedanta filosofie." Bij deze reis komen geen officiële ontmoetingen namens de Surinaamse regering met Indiase vertegenwoordigers.

Over zijn reis naar Israël zegt hij dat ook deze missie van essentieel belang is voor Suriname. De reis zou, zo vertelt Adhin, tegen de achtergrond zijn van de opzet van het Agro-Industriepark dat moet komen in het district Wanica "waarbij zo'n 1.500 jobs zullen worden gecreëerd." Hij zal in Israël een agrarisch industriepark bezichtigen en na zijn terugkeer in Suriname zullen de landbouwers worden ingelicht met filmmateriaal dat hij mee terug neemt.

Op 26 september spreekt Adhin de 74e jaarvergadering van de Verenigde Naties, namens president Desi Bouterse toe. Over de hoge kosten van zijn verblijf in New York zegt hij dat het om prijzen van New York gaat. "Het staatshoofd moet vertegenwoordigd worden en dat dient op een correcte manier en met de minimale faciliteit voor vergaderingen gedaan te worden." Dat de kosten worden betaald door de belastingbetaler, ontkent hij niet. "Wij doen het voor de belastingbetaler, voor elke burger." Hij voegt eraan toe dat het de plicht is van elk land om geopolitiek te bewegen. "Je moet zelf ook je stem laten horen, zodat je in situaties kan steunen op andere landen. Ook wanneer je een punt moet maken in de VN, moet je daar zijn.”