Van Dijk-Silos kraakt harde noten over risico's NRA
07 Aug 2019, 12:42
foto
Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Project Management Team van de NRA. Zij gaat in op de risico's. (Foto: René Gompers)


Het politiekorps is “waarschijnlijk compleet corrupt”. Bij de douane en delen van de goudsector, is het ook geen zuivere koffie. Het immigratiebeleid deugt niet gelet op het aantal illegalen in het land. Drugs, illegaal goud, zwart geld en corruptie hebben vrij spel. Dit zijn enkele van de risico factoren die Jennifer van Dijk-Silos opsomt die Suriname gegarandeerd op een ‘black list’ kan doen belanden, als er niets tegen gedaan wordt. 

Van Dijk-Silos is voorzitter van het Project Managemant Team (PMT), dat samen met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) informatie gaat verzamelen uit de publieke en private sector voor het opstellen van een National Risk Assesment (NRA) rapport. De NRA is een proces waarbij de activiteiten van witwassen of financieren van terrorisme in kaart worden gebracht. Ook wordt vastgelegd wat voor maatregelen het land treft tegen deze activiteiten. Het land kan ‘geblacklist’ worden als het rapport negatief wordt beoordeeld. Van Dijk-Silos heeft geparticipeerd in de discussieavond van de Kenniskring die als onderwerp had “Het belang van een Nationale Risk Assessement voor Suriname!” 

Over de uitdagingen waarvoor de PMT komt te staan, heeft Van Dijk-Silos geen doekjes omgewonden. “Het is goed om te beseffen in wat voor gevaarlijke situatie we zijn,” merkt ze op. “Onze externe risico's zijn cocaïne, illegaal goud, corruptie, zwart geld op basis van belastingontduiking,” haalt zij aan. “Goud opkoop, het is afschuwelijk als je ziet wat die risk is. Ons immigratiebeleid is ook een risk. Als 10 procent van je bevolking illegaal is moet je een ander immigratiebeleid opzetten want dan werkt het niet. Dan werk je ook in de hand de garimpeiros, illegaal goud dat opgekocht wordt door winkels waar men illegaal geld kan overmaken en niet via de banken waar het legaal is.” 

De PMT-voorzitter deelt mee dat casino's niet eens reageren op het NRA-proces. Met de cambio's lukt het aardig, voegt ze eraan toe. “Maar onderschat de risico's niet die we in dit land hebben ten aanzien van money laundering. Als we het niet herkennen, als we het niet erkennen en accepteren, én niets tegen doen met maatregelen, dan zijn we definitely geblacklist,” waarschuwt Van Dijk-Silos. “Het gaat erop aankomen dat het PMT het best wel moeilijk gaat krijgen,” merkt ze op.

De douane en het politiekorps zijn corrupt, vervolgt Van Dijk-Silos. “Ik bedoel ‘soft information’ dat ze corrupt zijn, harde informatie in de case van Nitinder Oemrawsingh die doodgeschoten is in Guyana. Zijn cocaïne wordt gepakt op de haven door douane. Politie komt. Cocaïne verdwijnt na drie dagen. Politie houdt hem niet aan als verdachte maar hoort hem als getuige. De eigenaar van de lading wordt gehoord als getuige en niet opgebracht voor verhoor als verdachte en is twee dagen later geliquideerd. Likelihood, waarschijnlijkheid dat het korps compleet corrupt is.
En wat doet het met ons land? Het maakt dat die drugsgelden positieve invloed hebben op money laundering,” stelt Van Dijk-Silos. “Hopelijk ook niet op terrorism financing. Ik breng het een beetje hard omdat men de hele avond naar de banken en verzekeringsmaatschappijen kijkt, in plaats van het probleem dat deze NRA brengt. We hebben echt jullie allemaal nodig.” 

De inleider van de discussieavond is Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname. Het panel bestond uit voorzitter Eblein Frangie van de Surinaamse Bankiers Vereniging, Armand Achaibersing van de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen en Remy Bhailal, van de Vereniging van Cambiohouders in Suriname. Deze financiële instellingen hebben hun zaken wel op orde en bestrijden de risico's al, is er aangegeven. 

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April