Adhin benadrukt grotere rol Suriname in drugsbestrijding
22 Jun 2019, 07:38
foto
Vicepresident Ashwin Adhin zegt bij de afsluiting van de 'high level meeting' van EU Celac dat Suriname met het houden van de conferentie een signaal geeft aan de wereld. (Foto's: René Gompers)


De 21e ‘high level’ vergadering van de Europese Unie, Latijns-Amerika en de Caribische Staten (EU Celac) over drugsbestrijding, is achter de rug. Het mechanisme om het drugsprobleem in de wereld aan te pakken is aangepast en uitgebreid. Er wordt onder andere rekening gehouden met de mogelijkheid om het cocablad legaal te produceren. 35 landen hebben vrijdag het Paramaribo Outcome Document getekend waarin de handvatten en afspraken zijn vastgelegd over 'the way forward' in de strijd tegen de illegale drugshandel en drugsgerelateerde criminaliteit. Vicepresident Ashwin Adhin zegt dat Suriname een grote rol zal spelen in drugsbestrijding. 

Bij de aanpak van het drugsprobleem wordt er ook rekening gehouden met de gebieden die coca planten. Totaal verbieden is niet altijd mogelijk omdat de coca bijvoorbeeld bestemd is voor de productie van medicijnen, licht Gwendoline Babel, onderdirecteur van het directoraat Nationale Veiligheid toe. Vastgesteld is dat over het algemeen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied de drugs produceren voor de grote vraag in Europa geeft, ze aan. “Maar een deel van de producenten geeft aan dat ze niet plant voor de recreatie maar voor medicinale- en onderzoeksdoeleinden,” deelt Babel mee. 

“Paraguay bijvoorbeeld staat bekend om de productie van cocabladeren,” haalt Babel aan. “Zij zeggen dat ze niet gaan stoppen omdat het hun economie helpt draaien. Ze geven aan dat ze niet verkopen aan de ‘kleine man’ maar aan de farmaceutische sector. In Suriname is een commissie ingesteld die gaat kijken naar de productie van cannabis en industriële hennep. Ik denk niet dat de wereld ons kwalijk gaat nemen als wij gaan produceren. We moeten anders kijken naar dat ding.”

De meeting is afgesloten door vicepresident Ashwin Adhin. Hij merkt in zijn toespraak op dat het organiseren van de high level meeting in Suriname een signaal naar de wereld is om aan te tonen dat het land een grote rol wil spelen in de strijd tegen drugs. “Terwijl wij werken aan het tegengaan van de illegale drugshandel en drugsgerelateerde criminaliteit, moeten wij ook aandacht besteden aan de mogelijkheden van het planten, produceren en exporteren van medicinale drugssoorten,” benadrukt Adhin. “We zijn ervan overtuigd dat de ontwikkeling van medicinale drugs grote mogelijkheden biedt voor kleine landen, zoals Suriname.” 

Adhin deelt mee dat de overheid bezig is om de aanpak van het drugsprobleem tot een ‘nationale prioriteit’ te verheffen. Er liggen plannen klaar om onder andere een container scanner aan te schaffen, een National Observatory op te zetten om informatie beter te verwerken, de grensbewaking te versterken en financiële instellingen versterken om het witwassen tegen te gaan. Voor volgende week is een persconferentie gepland om dieper in te gaan op de bereikte resultaten van de high level meeting. De EU-Celac komt volgend jaar in Kroatië weer bijeen. 

René Gompers

Advertenties