Yoga: Een balans tussen lichaam, geest en ziel
(Aangeboden)
Enkele jaren terug werd door de Verenigde Naties de datum van 21 juni uitgeroepen tot Internationale Yoga Dag. Sedertdien vinden ieder jaar wereldwijd op die dag diverse yoga-gerelateerde evenementen plaats. Ook in ons land, waar de beoefening van deze spirituele levenshouding in bekendheid en populariteit toeneemt, is het te verwachten dat deze dag niet ongemerkt voorbij zal gaan. Maar wat is yoga eigenlijk en wat is er de oorsprong van?
De bakermat van Yoga ligt in India, alwaar zo’n vijfduizend jaar geleden, in afzondering levende personen zich dagelijks bezighielden met het beoefenen van de eerste vormen van deze spirituele levenshouding. Yoga betekent letterlijk unie of verbond en het duidt op de spirituele verbintenis van het menselijke bewustzijn of ego met de allesdoordringende Goddelijke ziel. De mens bestaat volgens vrijwel alle spirituele en mystieke leerstellingen namelijk uit drie componenten: 1/ Een stoffelijk, fysiek vergankelijk lichaam, opgebouwd uit de oer elementen: aarde, water, lucht en vuur; sommige rishi’s voegen daar ook nog ether (ruimte) aan toe. 2/ Een geest, huizend in een astraal of etherisch lichaam dat uit een heel fijne, nauwelijks waarneembare substantie bestaat. 3/ Een Goddelijke ziel die onvergankelijk en onsterfelijk is en die ongemerkt en geruisloos alles in het lichaam regelt en bestuurt.
In de loop der eeuwen zijn uit de oervorm van Yoga een aantal varianten voortgekomen die elk thans een eigen aard hebben en volgens een specifieke manier worden beoefend. De bekendste vormen zijn: Raja yoga (beheersing geest), Bhakti yoga (devotie), Karma yoga (handelen), Jnana yoga (kennis) en Hatha yoga (vooral bekend en populair in de westerse wereld).
De richtlijnen en essentie van al deze varianten, maar in het bijzonder de Raja-yoga, is helder en duidelijk omschreven in het boek “ De Yoga sutras van Patanjali “. Een sutra is een aforisme, een korte, bondige uitspraak; een leefregel. Patanjali was een beroemde rishi-yogi uit de klassieke periode van het oude India. In het kort komt de leer van Patanjali neer op een bepaalde levenswijze die hij het achtvoudige yoga-pad noemt. Dit, vanwege de acht verschillende delen waaruit het bestaat. In deze leerstelling wordt nauwkeurig aangegeven wat je in het leven zou moeten doen en wat je achterwege dient te laten, ofwel de yamas en de ni-yamas. Voorts, aanwijzingen omtrent de lichaamshouding (asanas), ademhalingstechnieken (pranayama) en het terugtrekken van de zintuigen naar binnen (pratyahara). De laatste drie instructies zijn gericht op concentratie (dharana), meditatie (dhyana) en verlichting (Samadhi). In de verlichte toestand ofwel Samadhi, ervaart de beoefenaar uiteindelijk de eenwording of unie met het Goddelijke, wat het hoogste doel in de klassieke yoga leer is.
De wereld waarin wij leven bestaat uit de som van haar individuen. De misère en narigheid in de wereld van vandaag wordt toegeschreven aan het gevolg van een scheve groei tussen het menselijk ego en de Goddelijke ziel. Het ego staat namelijk voortdurend onder sterke invloed van zowel positieve- als negatieve krachten, ook wel aangeduid als deugd (liefde, genegenheid, verdraagzaamheid, compassie, barmhartigheid etc.) en ondeugd (hebzucht, begeerte, woede, jaloezie, lust, bedriegerij etc.). Door de invloed van deze krachten op het ego met behulp van yoga te beheersen en zodanig te reguleren dat het positieve het wint van het negatieve, kan de mens het pad dat leidt naar verlossing en verlichting betreden.
Deze toestand van verlichting zal zich manifesteren als zuivere liefde voor het Goddelijke, mens, dier en natuur. Hoe meer mensen erin slagen zich te transformeren naar het hogere, hoe groter en sterker de onderlinge harmonie, en bijgevolg de vrede, vreugde en het welzijn in de wereld zal zijn. Het effectief beoefenen van yoga kan zonder twijfel een substantiële bijdrage hiertoe leveren. Het uiteindelijke streven van de mens dient derhalve erop gericht te zijn een juiste balans te vinden tussen het materiële en het spirituele, teneinde zo de aarde te verheffen naar een planeet van deugd, zuivere liefde, eenheid, tolerantie en vrede. Goddelijke eenheid in diversiteit en diversiteit in de Goddelijke eenheid.
Ik wens tot slot de hele Surinaamse samenleving een vredige, gezegende en vreugdevolle internationale yoga dag toe.
‘’Moge alle wezens door subtiele en meditatieve intelligentie de verheven schittering van verlicht bewustzijn gewaarworden’’
Namaste
Reguillo Hira
Vandaag
-
18:20
Rwanda en Suriname: verschil in leiderschap, diplomatie en ontwikkeling
-
16:17
Samenwerking SAO en Staatsolie werpt vruchten af: lassers gecertificeerd
-
14:15
Santokhi geeft vanavond 1000 kavels aan geregistreerden FAI-project
-
13:13
Bezorger beroofd tijdens brommerpech
-
12:57
Xi Jinping belooft intensievere samenwerking met Latijns-Amerika
-
12:02
Man zwaargewond bij steekpartij, dader op de vlucht
-
10:29
Ruim 400 afmeldingen stembureaupersoneel; spoedactie Biza
-
08:46
VHP: De feiten achter de cijfers
-
06:50
Kiezers kunnen vanaf vandaag oproepingskaart afhalen
-
04:53
Onweersbuien in de middag
-
02:57
OM eist vier jaar cel tegen religieus leider voor verkrachting
-
00:59
Column: Samen verder
-
00:34
Somohardjo: Ramsaran blijft thuis
-
00:00
Senioren ontvangen RVI-certificaten: eerste uitbetaling via Hakrinbank
Gisteren
- Paus Leo: 'Alles in het werk' stellen voor wereldvrede
- Decentralisatie en rationalisering overheid belangrijkste issues op VES-debat
- Staatsolie sluit megadeal van US$ 1,6 miljard voor GranMorgu
- Normen en waarden in de politiek
- Dodelijk verkeersongeval te Brownsweg
- Brand op vissersboot bij SDSM-steiger
- Goerdat over beschuldigingen: Politieke karaktermoord zonder bewijs
- Santokhi stelt werkgroep in: We kijken niet naar verkiezingsdatum
- Sapoen: 'Alles voor Suriname, niet voor verdeeldheid'
- Uruguayaanse oud president José Mujica overleden
- Het blijft nog even regenen
- Taxiën door de politiek: 77-jarige blijft werken zolang ze kan
- Bee: Er is veel bereikt, maar ook ruimte voor verbetering
- VES debat: Verdeelde meningen over nieuw IMF-programma
Eergisteren
- Commissie voor verbetering schoolbusvervoer
- Politiebericht over onderzoek fraude met oproepingskaarten
- Adoptie in het nieuw BW
- Olieprijs stijgt na Saudische investeringsbelofte
- Roofoverval op winkel aan de Nieuw Weergevondenweg
- Trump begint Midden-Oostenreis met reeks deals in Saudi-Arabië
- CBvS-governor: Valutaveilingen geen directe poging verlaging wisselkoers
- Collectief erfgoed onder druk
- Wereldwijde beurzen schieten omhoog na tariefverlaging VS en China
- Veel bewolking en neerslag op deze dinsdag
- Taxiën door de politiek: Onderwijsvernieuwing zonder vooruitgang
- Column: Geld regeert de verkiezingen: Kapitaal versus integriteit
- Roemer: Suriname moet economische cultuur ontwikkelen en tot norm verheffen