Rahul Gandhi: Het einde van de Gandhi dynastie?
26 May, 00:37
foto


Rahul Gandhi, de telg va de Nehru-Gandhi-dynastie en leider van de Indiase Congrespartij is gehavend en verscheurd na de verpletterende verkiezingsoverwinning van de Indiase premier Narendra Modi. Hij is de primaire erfgenaam van de ultieme politieke dynastie. Zijn overgrootvader, Jawaharlal Nehru, was de eerste en langstzittende premier van India. Zijn grootmoeder, Indira Gandhi, was de eerste vrouwelijke premier van het land en zijn vader was de jongste premier van India.

Als de verkiezing van 2014 het slechtste politieke optreden van het Congres ooit was, was het resultaat van afgelopen donderdag een dubbele klap  Gandhi. De Congrespartij won net iets meer dan 50 zetels tegen de 300 plus die de BJP van Modi kreeg. En als klap op de vuurpijl verloor hij zijn eigen plaats in het familiebastion van Amethi in Uttar Pradesh. Hij zal nog steeds in het parlement zitten, omdat hij dit keer voor de tweede zetel ging in Wayanad in Kerala. Hij won die zetel.

Amethi was echter een prestigestrijd. Het was de zetel waarvoor zowel zijn ouders - Sonia en Rajiv Gandhi - hadden gestreden en gewonnen. Hijzelf had het voor de afgelopen 15 jaar behouden. Zelfs een emotionele brief aan elk huis in Amethi - geadresseerd aan "Mera Amethi Parivar" - was niet genoeg om hem een ​​stembusvernedering te besparen door Smriti Irani van de BJP, een prominente actrice die politicus werd. Amethi ligt in het hart van Uttar Pradesh - de meest bevolkte deelstaat van India - die wordt beschouwd als het breekpunt van de politiek. Over het algemeen wordt aangenomen dat degene die de deelstaat wint het land regeert.

Acht van de 14 Indiase premiers - waaronder de overgrootvader, grootmoeder en vader van Gandhi - waren afkomstig uit de staat, die het grootste aantal parlementsleden kiest: 80 van een Lagerhuis met 545 leden. Zelfs Narendra Modi, oorspronkelijk afkomstig uit Gujarat, koos Uttar Pradesh om zijn debuut te maken als parlementslid in 2014 toen hij streed vanuit de oude stad Varanasi.

Niet veel verwachtten een regelrechte overwinning voor de Congrespartij, maar er werd van hen verwacht dat ze het beter zouden doen dan 2014. Dat is de reden waarom de resultaten van donderdag velen binnen en buiten de partij hebben verbluft. De Congrespartij kan in het parlement blijven hangen, maar de vraag die veel mensen stellen is of dit betekent dat het Gandhi-tijdperk voorbij is - of dat het beëindigd moet worden om het lot van de partij nieuw leven in te blazen.

Gandhi gaf donderdagavond op een persconferentie in New Delhi nadat bekend was dat Modi groots had gewonnen, zijn nederlaag toe. Hij zei dat de mensen hun mandaat hadden gegeven en de BJP hadden gekozen. Hij nam ook de volledige verantwoordelijkheid voor de nederlaag van de Congrespartij op zich. En hoewel de telling toen nog niet afgelopen was in Amethi, waar nog meer dan 300.000 stemmen nog moesten worden geteld, gaf hij zijn nederlaag in het kiesdistrict toe aan Smriti Irani. "Ik wil haar feliciteren. Ze heeft gewonnen, het is een democratie en ik respecteer het besluit van mensen," zei hij.

Gandhi weigerde verdere details te geven over de prestaties van de Congrespartij en over de volgende stappen. Hij zei dat het allemaal zou worden besproken in de vergadering van de Congres Working Committee, het hoogste besluitvormingsorgaan van de partij. Aan de werkers van de Congrespartij zei hij: "degenen die verloren en degenen die hebben gewonnen, verlies de hoop niet. We hoeven niet bang te zijn. We zullen hard blijven werken en uiteindelijk winnen."

Maar op het kantoor van de partij in Lucknow leek de toekomstige overwinning die Gandhi beloofde een verre droom voor het handjevol moedeloze partijwerkers, vastgelijmd aan een tv-scherm, kijkend naar het bloedbad, terwijl verschillende partijveteranen hun plaatsen kwijtraakten.

"Onze geloofwaardigheid is erg laag. Mensen hebben geen vertrouwen in onze beloften. Ze vertrouwen niet op wat we zeggen," vertelde een partijvertegenwoordiger die niet genoemd wilde worde. "Modi is er niet in geslaagd de beloftes na te komen die hij heeft gedaan, maar de mensen geloven hem nog steeds." Over het waarom zegt hij: "Zelfs wij kunnen niet begrijpen waarom!"

De slechte prestatie van de Congrespartij zal ongetwijfeld vragen oproepen over het leiderschap van Gandhi. Veel analisten pleiten al voor een verandering, en eisen dat hij aftreedt van de hoogste functie binnen de partij. Maar al deze dergelijke oproepen, zoals in het verleden, zijn van buiten de partij gekomen en zullen waarschijnlijk worden afgewezen door haar leiderschap.

Terwijl geruchten rondgingen in Delhi dat Gandhi had aangeboden een stap terug te doen, vertelde Congres-politicus Mani Shankar Aiyar de BBC dat "de Congrespartij zijn leiderschap niet in twijfel zal trekken en het aftreden van Gandhi niet zal aanvaarden als hij het zou aanbieden". Hij voegde eraan toe dat de leiding niet de reden was voor de klinkende nederlaag van de partij. "Het zijn de andere redenen waaraan we moeten werken," zei hij.

Een woordvoerder van de partij in Lucknow, Brijendra Kumar Singh, legde uit dat het probleem volgens hen niet bij het voorzitterschap van Gandhi lag, maar bij interne partijstrubbelingen en slechte campagnekeuzes. "Er zijn zwakke punten in de partijstructuur, er is onderlinge strijd binnen de gelederen, we begonnen laat met onze campagne, en onze pogingen - hoewel niet succesvol - om toe te treden tot de alliantie van regionale partijen in Uttar Pradesh en Bihar waren een slecht idee." De Congrespartij heeft haar nederlaag - tot nu toe - niet toegeschreven aan Gandhi, maar aan de organisatie- en campagnestrategie van de partij als geheel.

Persoonlijkheidswedstrijd?

Veel analisten van de Congrespartij zouden persoonlijk kunnen toegeven dat Rahul Gandhi aan de verliezende kant stond van een niet-ontvankelijke persoonlijkheidswedstrijd. De grootste wegversperring op hun weg -iedereen is het erover eens - was "Brand Modi".

"Hoewel de premier de beloften die hij tijdens de laatste verkiezingen heeft gedaan niet is nagekomen, kan hij mensen nog steeds overtuigen van het beleid van zijn regering", zegt Singh. Dit is niet de eerste keer dat Gandhi zo is vernederd door Modi. Gandhi werd bijna weggevaagd na de slechtste prestatie ooit tijdens de verkiezingen van 2014 toen ze slechts 44 zetels wonnen. Vervolgens verloor de partij ook verschillende deelstaatsverkiezingen en werd Gandhi bekritiseerd als zijnde "afgelegen en ontoegankelijk" en werd hij op sociale media belachelijk gemaakt als een stuntelige, onbenullige leider die blundergevoelig was.

Hij werd ook door velen bekritiseerd vanwege zijn dynastieke banden met de familie Nehru-Gandhi. Premier Modi, die uit een eenvoudige achtergrond komt, heeft herhaaldelijk gezegd dat Gandhi niet door zijn eigen verdiensten tot de top was gestegen, maar vanwege familierelaties. In privégesprekken beschrijven partijleden Gandhi als een "eenvoudige" man die de "sluwheid en bedrevenheid van zijn rivaal" mist. Wordt dit gezien als een falen van de man of van Brand Gandhi?

De illustere familienaam heeft de laatste jaren wat glans verloren, vooral met stedelijke kiezers en de ambitieuze jeugd voor wie de bijdragen van Nehru en Indira dingen zijn die in het verre verleden hebben plaatsgevonden, en niet langer relevant zijn voor hen. Hun referentiepunt is meer recent - de 10 jaren onder een Congresregering van 2004 tot 2014, toen de regering in controverses en corruptie zat. De nederlaag van donderdag toont aan dat het vertrouwen van de kiezers in de Congrespartij nog steeds laag is en dat Gandhi zijn visie niet aan hen heeft verkocht.

Gandhi's herboren

Maar de partij geeft hem of zijn naam niet de schuld voor hun verlies. Een partijlid suggereerde dat Gandhi een "Amit Shah" nodig heeft - een verwijzing naar de BJP-partijvoorzitter die de winnende strategie van de Modi heeft geschapen en de eer heeft gekregen voor de overwinning - eerst in Gujarat en nu in Delhi.  Het is onwaarschijnlijk dat ze Gandhi - althans openlijk - de schuld geven voor het debacle. Als het verleden een indicatie is, zullen ze achter hem staan.

In de afgelopen twee jaar begon de carrière van Gandhi te verbeteren: hij kwam uit de schaduw tevoorschijn en droeg zijn politieke huid met meer gemak. Zijn campagnes voor sociale media werden slimmer en hij begon overtuigend te argumenteren over de controversiële valutabeperking van de overheid, over het gebrek aan werkgelegenheid, toenemende intolerantie in het land en de vertraging van de economie.

Hij werd steeds vaker gezien als de agenda met een strijdbare campagne en in december, toen hij de Congrespartij leidde naar de overwinning bij belangrijke deelstaatsverkiezingen in Rajasthan, Chhattisgarh en Madhya Pradesh, zeiden velen dat hij de partij terug van de afgang had gebracht. En toen zijn charismatische zuster Priyanka Gandhi hem in februari vergezelde in Uttar Pradesh, leek het erop dat de Gandhi's iets van plan waren.

Er is bij sommige Congres-enthousiasten al lang gedacht dat Priyanka de Gandhi zou kunnen zijn om de politieke dynastie te redden. Om welke reden dan ook, ze was terughoudend om die taak aan te nemen. Er wordt geloofd dat broer en zus erg dicht bij elkaar staan en het onwaarschijnlijk is dat ze deel zal uitmaken van elk plan om uit zijn functie te duwen. Maar ze kan wel een grotere rol spelen in het werken met en ondersteunen van hem.

Uiteindelijk wordt dit in de Congrespartij gezien als een brede mislukking van de visie van de partij, een onvermogen om contact te maken met een India dat Modi zowel heeft gedefinieerd als heeft getekend. "Als je naar ons manifest kijkt, is het de beste. Het beleid dat we hadden aangekondigd, de beloften die we hadden gedaan, was top. Maar wat we van de kiezers hadden gehoopt, de steun waarop we hadden gehoopt, dat kregen we niet" zegt deelstaatspartij vertegenwoordiger Virendra Madan.

Madan zegt dat de partijleiding in Delhi - en ook op het niveau van de staat - de komende dagen vergaderingen zal houden om erachter te komen wat er is misgegaan. "Het is tijd voor zoeken naar de ziel. Om te beoordelen waar we verkeerd gingen." Maar, zegt hij, het maakt niet uit hoe beslissend de verkiezingsuitslag is, er is geen sprake van dat de partij niet vasthoudt aan haar leiderschap. "Het is niet alleen Gandhi die heeft verloren. Veel andere leiders hebben ook niet gewonnen. En verkiezingen komen en gaan, je wint wat en je verliest een paar. Weet je nog dat BJP in 1984 slechts twee zetels had? Hebben zij geen comeback gemaakt? We komen ook terug."

Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September