Fotowedstrijd in en over Suriname
06 Nov, 10:00
foto
Sinfra Zaandam, Shata-managing director en de Franse ambassadeur Antoine Joly tekenen een partnerschapsovereenkomst. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Franse ambassade in Paramaribo en de Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata) slaan de handen ineen om het toerisme in de ‘drie Guyana‘ s’ te promoten. De focus is eerst op Suriname en Frans-Guyana. Maandag gingen zij een partnerschap aan en lanceerden de eerste activiteit: een fotowedstrijd in en over Suriname die vandaag start.

De competitie duurt twee maanden en tot 6 januari 2019 mogen foto’s - geschoten in deze periode - ingezonden worden in de categorieën cultuur, natuur en gebouwd erfgoed. Na zes maanden volgt de fotowedstrijd in Frans-Guyana en eventueel in Guyana. De Fransen en Guyanezen mogen dan hun kijk op hun land inzenden. Ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk gelooft dat het toerisme in de drie landen genoeg potentie biedt. De toeristische producten zijn complementair aan elkaar en goed te verkopen in een reispakket.

Zo heeft Frans-Guyana witte stranden, Kourou met de satelliet lanceerbasis en het legendarische Duivels Eiland. Suriname is bekend om de historische binnenstad, multiculturele samenleving en binnenlandse natuurreizen, terwijl Guyana de spectaculaire Kaieteur watervallen biedt. Joly weet dat veel Fransen de oversteek maken naar Suriname, maar niet verder komen dan Paramaribo. De districten en het binnenland zijn onbekend terrein voor hen. Suriname is bekend onder Nederlanders, maar nog te weinig bij andere Europeanen. De ambassadeur zegt uit ervaring te praten, “mijn familie wist niets over Suriname, ze kwam en raakte verliefd op het land”.

Samen optrekken
Shata onder meer belast met het plaatsen en verkopen van Suriname op de toeristenmarkt, vindt de fotocompetitie een goed initiatief om zo het land te belichten. De organisatie juicht het samen optrekken toe. De wedstrijd is een sympathieke en strategische manier om de drie Guyana‘ s als een product aan te bieden, zegt Sinfra Zaandam, Shata managing director. De lokale bevolking wordt zo betrokken in de promotie.

De nieuwe trend is dat toeristen graag een land beleven zoals lokalen die zelf zien en ervaren. “Lokale toeristen hebben een andere kijk op hun eigen land, dan touroperators of hotels – die focussen op de marketing van hun product”, legt zij uit.

Plek als toeristische bestemming
De samenwerking tussen de ambassade en de Shata behelst meer dan alleen de fotowedstrijd. “Dit is het begin,” zegt Zaandam. Op toerismebeurzen vragen bezoekers waar ons land ligt, vertelt zij. “Hoe meer initiatieven wij samen ondernemen, des te makkelijker het wordt om een plek te krijgen op de wereldkaart als toeristische bestemming.” Beide partijen zullen via hun netwerk het project wijders bekendheid geven en de inzendingen publiceren via diverse sociale media.

De foto’s kunnen goed bijdragen in de promotie van Suriname. “We krijgen op deze manier up-to-date fotomateriaal binnen”, zegt Zaandam. “Dit is een andere manier van de wereld tonen hoe wij ons land zien. Nationalisme en trots zijn op je land is de beste manier om je land te promoten.” Suriname haalt vaker het internationale nieuws in een negatieve zin, en dit initiatief zal via de sociale media de mooie zijde van Suriname laten zien.

Iedereen mag meedoen
De wedstrijd staat open voor iedereen woonachtig in Suriname en boven achttien jaar. Een jury kiest twee winnaars per categorie. Hiernaast kan het publiek ook stemmen voor hun favoriete foto door deze te klikken ‘vind ik leuk’ op de Facebookpagina van de ambassade en de Shata. De Surinaamse winnaars krijgen een volledig verzorgde dagtour naar Saint-Laurent du Maroni geleid door de ambassadeur zelf. Joly sluit het houden van foto-exposities voor het groter publiek niet uit en de optie om die te laten rouleren door de drie landen.

Vorig jaar startte de ambassadeur het project ‘gratis toeristenvisum’ voor Surinamers die een tour via een reisbureau of touroperator willen maken in Frans-Guyana. Joly kent de precieze cijfers niet van de verstrekte visa, “maar ik weet wel dat er een stijgende lijn is”. Steeds meer Surinamers en reisorganisaties tonen belangstelling en doen aanvragen.

Download hier het fotowedstrijd reglement
pdf-icon.gif Rules_photo_contest_amb._de_France_November_2018_.pdf