India: Moesson overstromingen doden 390 in Kerala
17 Aug, 14:47
foto
Een luchtfoto toont de overstroming in de Indiase zuidelijke deelstaat Kerala. (Foto's: Reuters)


Minstens 390 mensen zijn gestorven in verwoestende moesson overstromingen in de Indiase zuidelijke deelstaat Kerala. Het zijn de ergste overstromingen in bijna een eeuw. Meer dan 200.000 mensen zijn ondergebracht in tijdelijke opvangcentra, terwijl er meer ellende wordt verwacht nu de zware regen de waterniveaus naar abnormale hoogten heeft gestuwd.

De deelstaatregering zei dat veel van degenen die zijn gestorven, zijn verpletterd onder puin veroorzaakt door aardverschuivingen. Er wordt nog meer regen voorspeld en blijft de hoogste waarschuwing –code rood – van kracht. De belangrijkste luchthaven zal naar verluidt gesloten zijn tot 26 augustus.

Premier Pinarayi Vijayan van de deelstaat Kerala bevestigde vrijdag dat het dodental 390 had bereikt. Honderden troepen zijn ingezet om degenen te redden die vastzitten in de overstroming. Ook helikopters en reddingsboten zijn ingezet voor de reddingswerkzaamheden.

De regering heeft er bij mensen op aangedrongen om het evacuatiebevel niet te negeren. Zij distribueert voedsel naar tienduizenden mensen die naar hoger gelegen gebieden zijn gevlucht. "We zijn getuige van iets dat nog nooit eerder in de geschiedenis van Kerala is gebeurd", zei premier Pinarayi Vijayan tegen verslaggevers. "Bijna alle dammen zijn nu geopend. Het gros van onze waterzuiveringsinstallaties is ondergedompeld. Motoren zijn beschadigd."

Hij voegde eraan toe dat het falen van de deelstaatregering van het naburige Tamil Nadu om water uit een dam te spillen, de situatie heeft verergerd. Kerala heeft 41 rivieren die naar de Arabische Zee stromen.

Delen van de commerciële hoofdstad van Kerala, Kochi - een populaire toeristische bestemming - zijn ook onder water. De situatie is gevaarlijk met de ondergelopen wegen en spoorwegen in de deelstaat. Grote delen veel van het weg- en spoorwegverkeer zijn ontregeld.

De Indiase premier Narendra Modi en de Indiase minister van Binnenlandse Zaken India hebben allebei federale steun aangeboden. Modi zal de zuidwestelijke deelstaat vandaag bezoeken. Vijanyan hoopt dat hij kan rekenen op meer militaire hulp bij de reddingsoperatie waarbij als tientallen helikopters en honderden boten zijn ingezet. Scholen in alle 14 districten van Kerala zijn gesloten en sommige districten hebben toeristen verboden vanwege veiligheidsproblemen.

In sommige zwaar getroffen gebieden is evacuatie via de lucht de enige optie. De overstromingen zijn negen dagen geleden begonnen. Tot nog toe zijn meer dan 1.500 opvangcentra opgezet voor de meer dan 200.000 evacués.

Kerala heeft 37% meer regen gehad dan normaal sinds het begin van de moessonregen, zegt de Meteorologische Dienst van de deelstaat. Sommige plantages zijn totaal vernield. Kerala is een grote producent van rubber, thee, koffie en specerijen waaronder zwarte peper en cardamom.