WK 2018: James Rodriguez op de bank
19 Jun, 08:32
foto
James Rodriguez scoorde twee keer tegen Japan tijdens WK 2014. Colombia won met 4-1. (Getty Images)


In de eerste wedstrijd in Groep H komen Colombia en Japan tegen elkaar uit. Verrassend is dat James Rodriguez op de bank begint. In zijn plaats komt José Izquierdo die zijn WK-debuut maakt. Colombia is ongeslagen in zijn drie voorgaande wedstrijden met Japan en won tweemaal. De meest recente ontmoeting tussen de twee was een groepswedstrijd op het WK in 2014, die de Colombianen met 4-1 wonnen. Van Colombia is bekend dat het niet bang is om te spelen op een WK-toernooi. Vier jaar geleden bereikte Colombia de kwartfinales. Rodriguez scoorde toen het doelpunt van het toernooi. De Colombianen zijn in hun groep waarin ook Polen en Senegal zitten die later op de dag tegen elkaar uitkomen.

Geen van de 18 wedstrijden die Colombia tijdens een WK-toernooi heeft gespeeld, is doelpuntloos geëindigd. De enige teams die meer wedstrijden hebben gespeeld die niet in een 0-0 stand zijn geëindigd in het toernooi zijn de Verenigde Staten (33) en Oostenrijk (29).

De ploeg van Jose Pekerman scoorde slechts 21 keer in 18 kwalificatiewedstrijden voor Rusland. Slechts drie spelers van zijn WK-squadron scoorden meer dan een keer: James Rodriguez (zes), Carlos Bacca (drie) en Falcao (twee).

Colombia won slechts twee van de negen wedstrijden voorafgaand aan dit toernooi en zijn laatste twee oefenwedstrijden tegen Australië en Egypte eindigden als een doelpuntloos. Colombia won vier wedstrijden in Brazilië in 2014, meer dan in zijn vorige vier WK-optredens (drie overwinningen uit 13 wedstrijden). Het was ook de enige keer dat het de groepsfase won.

Los Cafeteros scoorde 12 keer in vijf wedstrijden in Brazilië, gemiddeld 2,4 doelpunten per wedstrijd, een cijfer dat alleen Duitsland beter deed. James Rodriguez had een hand in acht van die twaalf goals (zes doelpunten, twee assists). Juan Cuadrado registreerde vier assists bij het laatste WK, evenveel als de Duitse Toni Kroos.

Japan heeft geen punten behaald in zijn zes eerdere WK-wedstrijden op Europese bodem en verloor vijfmaal. De Blue Samurai heeft nog nooit een Zuid-Amerikaanse ploeg verslagen op dit toernooi. Bij zijn vijf voorgaande WK-toernooien heeft Japan zijn openingswedstrijd slechts één keer gewonnen. Het versloeg Kameroen in 2010 met 1-0.

Japan versloeg Paraguay met 4-2 in zijn laatste oefenwedstrijd, maar dat is zijn enige overwinning in vijf wedstrijden dit kalenderjaar. De ploeg speelde gelijk met Mali en verloor van Oekraïne, Ghana en Zwitserland.

Keisuke Honda was direct betrokken bij vijf van de zes doelpunten van Japan tijdens de laatste twee WK-toernooien. Hij scoorde drie doelpunten en had twee assists. Honda heeft niet gescoord in zijn laatste 14 internationale wedstrijden, een reeks die teruggaat tot september 2016.

Colombia heeft besloten zijn ster-middenvelder Rodriguez, die een spierprobleem heeft gehad, op de bank te laten beginnen. Linksachter Frank Fabra werd uitgesloten van het toernooi nadat hij eerder deze maand zijn knie had verwond, dus is Johan Mojica klaar voor zijn eerste competitieve pet.

De Japanse aanvaller Shinji Okazaki heeft de laatste dagen problemen met zijn kuit gehad en zal waarschijnlijk niet spelen. In zijn plaats zal waarschijnlijk Yoshinori Muto (Mainz) of Yuya Osako (Werder Bremen) spelen.

Het kan zijn dat coach Akira Nishino de 32-jarige Keisuke Honda die 21 maanden zonder een internationaal doelpunt zit, uit het basiselftal laat vandaag. Vleugelspeler Takashi Inui, die na het toernooi naar Real Betis gaat, scoorde tweemaal in de laatste vriendschappelijke wedstrijd van Japan. Het werd een 4-2 overwinning tegen Paraguay, en dat zou hem een startplaats in Saransk kunnen opleveren.

Sunday 24 February
Saturday 23 February
Friday 22 February
Thursday 21 February