Frans-Guyana lam door algemene staking
27 Mar 2017, 16:27
foto
Overal zijn wegbarricades opgeworpen in Frans-Guyana. (Foto: AFP)


Frans-Guyana ligt vandaag plat door een algemene staking. Al dagen worden er al acties gevoerd in ons oostbuurland. De staking komt aan de vooravond van de presidentiële campagne in Frankrijk. Air France heeft alle vluchten naar Frans-Guyana geannuleerd, terwijl Suriname en de Verenigde Staten hun burgers tot voorzichtigheid hebben gemaand bij het reizen van en naar het land. Ze hebben gewezen op het groot risico van geweld.

Sinds vorige week zijn er barricades op de wegen opgeworpen. De protesten hebben ook geleid tot de uitstel van de lancering van een Arianespace raket vanuit de Europa Guiana Space Centre in Kourou. De Franse regering heeft een delegatie gestuurd om te onderhandelen met de stakers en om hun eisen aan te horen. Maar dertien van de 22 burgemeesters hebben geweigerd de delegatie te ontmoeten. Net als de stakers eisen ze dat de Franse ministers zelf naar Frans-Guyana komen.

De bevolking komt in opstand tegen de kwakkelende economie, de zware criminaliteit en de gebrekkige gezondheidszorg. Frans-Guyana kampt met hoge werkloosheidscijfers. Vorig jaar had 23% van de bevolking geen werk, dat is meer dan het dubbele als in moederland Frankrijk.

37 arbeidersbonden eisen een ‘Marshall plan’ om de openbare diensten en de veiligheid te verbeteren. Zondag waren de wegbarricades tijdelijk opgeheven en waren enkele winkels open, zodat bewoners hun voorraden konden aanvullen voorafgaand aan de staking.

"Dit heeft lang genoeg geduurd! Alles wat we hebben, is geplunderd… het is tijd om de inwoners van Guyana te erkennen," zegt een vrouw aan AFP bij de barricade die de toegang tot de luchthaven van Cayenne, afsluit.

"Ik luister naar de Guyana’s," zei Ericka Bareigts, de minister van Overzeese gebiedsdelen, alhoewel ze heeft uitgesloten op dit moment te reizen naar het gebied. "We zullen naar Guyana komen, zodra de condities goed zijn en er vooruitgang is geboekt.”

Volgend maand worden de presidentiële verkiezingen gehouden in Frankrijk. Een aantal van de kandidaten gebruiken de crisis voor hun campagne. Voor François Fillon, de conservatieve kandidaat, is de situatie in Frans-Guyana het gevolg van het mislukt beleid van François Hollande, de uittredende socialistische president. Marine Le Pen, kandidaat van de extreemrechtse Front National, verwerpt wat zij noemt “een wrede minimum service” van de afgelopen regeringen in Parijs voor het Franse overzees grondgebied.

Het is niet de eerste keer dat Frans-Guyana is verlamd door een staking. In 2008 was het land ook in de greep van een soortgelijke opstand door de stijgende brandstofprijzen waarbij de scholen en de luchthaven werden gesloten. De staking eindigde na elf dagen, nadat de overheid was overeengekomen om de brandstofprijzen te verlagen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April