Koers CBvS naar SRD 6,86 voor de US dollar
31 May 2016, 00:00
foto


De indicatieve wisselkoers voor dinsdag is SRD 6,86 voor de US dollar. Dit is een nieuw record sinds de koers is vrijgelaten door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De opkoopkoers van de US$ is SRD 6,74. De richtkoers voor de euro is SRD 7,65 en de opkoopprijs is SRD 7,48. De koersstijging kan te maken hebben met uitbetaling van salaris. Eind van de maand is de vraag naar deviezen groter.

De wisselkoers was op 10 mei SRD 5,70. De koers werd vrijgelaten door de CBvS. Dit was een van de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens het overeengekomen programma met het IMF blijkt dat precies zoals afgesproken, vanaf 10 mei geen veilingen meer zijn gehouden. Dagelijks wordt vanaf 11 mei de koers vastgesteld op basis van de geldtransacties van de banken en de cambio's. De wisselkoers steeg naar SRD 6,36 voor de US dollar.

Het loslaten van de koers moet de commerciële banken meer mogelijkheden bieden om concurrerend te kunnen zijn op de valutamarkt. Deze actie moest er ook voor zorgen dat het verschil met de parallelkoers moest worden weggewerkt. De meeste handelszaken hanteren SRD 6,90 voor de US dollar. Met deze stijging van de indicatieve koers van de CBvS komen de twee koersen dichter bij elkaar. Verwacht wordt dat na deze piek, de koers de komende maand omlaag zal gaan.

Verschillende leveranciers van goederen hebben hun prijzen verhoogd. Winkeliers zitten ook met de handen in het haar en kopen voornamelijk goederen waar grotere vraag naar is. Producten die een korte houdbaarheidsdatum hebben, worden in kleine hoeveelheden afgenomen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April