Regering en DNA opgelucht door aanname energiewetten
02 Mar 2016, 02:07
foto
Coalitie en oppositie stemmen voor de wetten die de energiesector moeten ordenen. (Beeld: DNA)


Na veel wijzigingen zijn dinsdag de Elektriciteitswet en de Wet Energie Autoriteit Suriname, met algemene 39 stemmen goedgekeurd. De Nationale Assemblee (DNA) en regering hebben opgelucht gereageerd. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat zij jaren gepleit heeft voor deze wet die de basis is voor de ordening van de elektriciteitssector. Zij bedankte het gewezen Assembleelid Rabin Parmessar en de commissie van rapporteurs die veel werk hebben verzet.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft veel wijzigingsvoorstellen van De Nationale Assemblee overgenomen. In schorsingen is er steeds gewerkt aan formuleringen van de wijzigingen samen met de deskundigen. Diverse fractieleiders zeiden na de aanname van de ontwerpwetten dat nu de verdere regulering van de sector kan plaatsvinden. VHP-fractieleider Chan Santokhi zei dat nu de wetten aangenomen zijn, ook gewerkt moet worden aan de uitvoering. Hij haalde aan dat alle deskundigen nodig zijn om hier invulling aan te geven. Hij benadrukte dat er alles aan gedaan moet worden dat parastatale instellingen efficiënt werken en pleitte voor betaalbare prijzen.

NDP-fractieleider André Misiekaba wil dat mensen die schade toebrengen aan EBS-infrastructuur, hiervoor moeten betalen. Er moet ook een fonds komen waardoor burgers die schade oplopen door stroomuitval, gecompenseerd worden. Hij benadrukte dat ook het binnenland van Suriname over elektriciteit moet beschikken. Hierin werd hij ondersteund door Celsius Waterberg, fractieleider van de BEP en Carl Breeveld van DOE. Breeveld zei dat de uitvoering van de wetten staat en valt met de invulling. Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, wees ook op deskundigheid die nodig is. Hij stelde net als Marinus Bee (ABOP) en Ingrid Karta Bink (Pertjajah Luhur) dat er een goede basis is gelegd om verder op te bouwen. Het gaat om een raamwerk dat heel belangrijk is voor deze strategische sector. Namens de regering zei minister Soewarto Moestadja dank voor de gezamenlijke inspanning om te komen tot aanname van de wetten.
Advertenties