Skalianhouders mogen in Sarakreek goud delven
01 Jan 2016, 04:28
foto
De skalians die uit het stuwmeer zijn verwijderd.


Drie eigenaren van skalians hebben toestemming van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) om in het zuidoostelijk deel van de Sarakreek in Brokopondo te mogen dredgen. Het gaat om Pieter Peneux van JPP International NV, Soenil Kalloe van Maxi Goldmining en Moreira Santos van Armadillo Mining NV, die samen negen skalians op het stuwmeer hadden. Vijf skalians mogen in dit gebied opereren.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen bevestigt tegenover Starnieuws dat de drie ondernemers vooruitlopend op een nog te ontvangen landconcessie, toestemming hebben om te dredgen in de Sarakreek. De bewindsman zegt dat afgesproken is dat niemand meer in het stuwmeer naar goud mag zoeken. De plek die nu toegewezen is, is ongeveer 20 kilometer verwijderd van het stuwmeer. Ook de lokale dorpen hebben een inbreng bij de activiteiten. Het gaat om maximaal twee jaar. De ingangsdatum is 31 december 2015.

De beslissing is genomen nadat alles op een rijtje is gezet. Ook het Openbaar Ministerie heeft onderzoek gedaan. Gebleken is dat door officiële organen van de Staat in de periode 2011-2015 verwachtingen zijn gewekt bij de skalianeigenaren. Zij zouden toestemming krijgen van NH om goud te delven in kreken en rivieren in Brokopondo, met name Sarakreek.

De skalianeigenaren hebben schriftelijk gegarandeerd dat zij goudwinningsactiviteiten in het stuwmeer zullen nalaten. De minister merkt op dat na een lang traject doorlopen te hebben, partijen elkaar uiteindelijk hebben gevonden. De vier overige skalians zullen ontmanteld worden of zij krijgen een andere bestemming. Hierover wordt er nog van gedachten gewisseld, zegt Dodson.

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May