Oppositie Venezuela wint tweederde meerderheid
09 Dec 2015, 03:33
foto
Aanhangers van de oppositie partijen in Venezuela vieren de overwinning van de parlementsverkiezingen. (Foto's: Reuters)


De kiesautoriteiten in Venezuela hebben bevestigd dat de oppositie tweederde meerderheid in het parlement heeft gewonnen. De Nationale Kiesraad zegt dat bij de definitieve resultaten de oppositie 112 van de 167 zetels heeft behaald.

De oppositie kan nu ingrijpende veranderingen teweegbrengen. Ze kunnen mogelijk een referendum uitschrijven over het leiderschap van de socialistische president Nicolas Maduro. Het resultaat is het ergste voor de socialistische beweging die wijlen leider Hugo Chavez in 1999 heeft opgericht.

Jezus Torrealba, secretaris-generaal van de coalitie van oppositiepartijen, zegt dat de eerste prioriteit is om de vrijlating van gevangen oppositieleiders te garanderen en de zware economische crisis van Venezuela aan te pakken. "Het land heeft ernstige, zeer ernstige problemen als het gaat om de beschikbaarheid van voedsel," stelt hij.

De verkiezingen werden op grote schaal gezien als een referendum over president Maduro, de uitgekozen opvolger van Hugo Chavez, en het socialistisch beleid van de regerende PSUV. De oppositie heeft de partij van Maduro beschuldigd van mismanagement van de economie en van verspilling van de olierijkdommen van het land. Venezuela is hard getroffen door de aanhoudende lage olieprijs, het belangrijkste exportproduct. Het land kampt ook met de hoogste inflatie op het continent. De oppositie beschuldigt de regering van toenemend autoritarisme. Eerder dit jaar heeft oppositieleider Leopoldo Lopez 13 jaar gevangenisstraf gehad voor het aanzetten tot geweld - een aanklacht dat volgens critici politiek gemotiveerd is.

Maduro heeft de schuld van de situatie geschoven op het bord van de oppositie die een “economische oorlog” heeft gevoerd. Het staatshoofd heeft er echter bij zijn aanhangers op aangedrongen de resultaten te accepteren. Hoewel de eerste resultaten de oppositie stevig aan de leiding zette, duurde het meer dan 48 uur voor de Nationale Kiesraad de uiteindelijke uitkomst op zijn website plaatste.
De grote winst geeft de oppositionele alliantie de macht om zelf wetten te maken, waardoor politieke gevangenen kunnen worden vrijgelaten. Ook kan de alliantie benoemingen doen in hogere juridische functies die nu door de huidige regering worden ingevuld.

Een eventuele referendum over de toekomst van Maduro kan alleen plaatsvinden als het zittingstermijn van het staatshoofd er halverwege op zit; dat zou in april volgend jaar zijn. Sommige prominente oppositieleden willen Maduro echter de mogelijkheid bieden om zijn beleid te veranderen die volgens hen de oorzaak is van de economische crisis in het land. "Als Maduro niet verandert, zullen we de regering moeten veranderen, maar de reactie van de oppositie op de economische crisis op dit moment kan niet meer politiek zijn,” heeft Henrique Capriles tegenover AP gezegd. Capriles heeft in 2013 als tegenkandidaat van Maduro de presidentsverkiezingen verloren. De volgende presidentsverkiezingen moeten in april 2019 worden gehouden.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April