UNODC wil ook unit plaatsen op J.A. Pengel luchthaven
12 Nov 2015, 08:22
foto
De delegatie van UNODC. Van links naar rechts: Norbert Steilen, Ketil Ottersen en Bob van den Berghe.


De global coördinator van de United Nations Organization on Drugs and Crime (UNODC), Ketil Ottersen, heeft aan Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid, aangeboden om een speciale unit te plaatsten op de Johan Adolf Pengel luchthaven om cargo inspecties te plegen. Dit is uniek aangezien de UNODC uitsluitend op zeehavens actief is. Het wordt een pilot project waarbij geen passagiers maar uitsluitend cargo geïnspecteerd zal worden.

Ottersen stelt dat de wereld aan het veranderen is, waarbij hij verwees naar de ramp met een Russisch vliegtuig dat van de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh was vertrokken. Onderzoekers stellen vast dat het om een terreuraanslag gaat.
Volgens de directeur Nationale Veiligheid zal Suriname formeel het verzoek doen aan de UNODC waarna er een intentieverklaring zal worden getekend. Linscheer toonde zich bijzonder verheugd hierover en gaf aan dat Suriname hoge veiligheidsstandaarden heeft en dat deze unit een upgrading zal betekenen.

Van 8 tot 11 november bracht een high level UNODC delegatie een bezoek aan Suriname. Naast Otterson bestond de delegatie verder uit Bob van den Berghe regional coordinator for Container Control Program en Norbert Steilen global coordinator for the World Customs Organization. Het doel van het bezoek was om de port control unit op de Nieuwe Haven te ontmoeten en gesprekken te voeren met vertegenwoordigers van het container control programma. Dit programma is op 22 augustus 2012 gestart en er zijn diverse concrete resultaten geboekt in het bestrijden van drugsuitvoer.

De delegatie heeft zijn tevredenheid uitgesproken over de Surinaamse aanpak en heeft gesprekken gevoerd met onder andere de Amerikaanse zaakgelastigde, de waarnemend procureur-generaal en de directeur Nationale Veiligheid. Linscheer heeft drie jaar terug een intentieverklaring getekend met UNODC namens de Republiek Suriname. De operationele werkzaamheden van de unit vinden plaats onder verantwoordelijkheid van het Bureau Nationale Veiligheid. De politionele aansturing vindt plaats door het Openbaar Ministerie. Door de UNODC is Mark Karg van het Bureau Nationale Veiligheid nogmaals benoemd tot National Focal Point voor een periode van drie jaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May