Column: Freedom Ride to Meppel
28 Sep 2015, 18:12
foto


Als deze column gepubliceerd wordt, zit ik in Zuid-Afrika. Tegen deze tijd is dan ook de campagne Freedom Ride to Meppel van start gegaan.
Mijn agenda in Zuid-Afrika zit vol met afspraken. Ik kom zaterdag 3 oktober terug naar Nederland en vlieg de volgende dag door naar Suriname. Op woensdag 7 oktober om 12.00 uur zal ik op een persconferentie in Residence Inn in Paramaribo verslag doen o.a. van mijn bevindingen in Zuid-Afrika.

Ik moet het noodlot niet tarten, zeggen mijn vrienden en vriendinnen. Ik had me voorgenomen om deel te nemen aan de Freedom ride to Meppel. Het is een protestactie tegen het racistische sinterklaasfeest in Nederland op 14 november in Meppel bij de nationale intocht. Het is een follow-up van de actie die vorig jaar in Gouda werd georganiseerd en waarbij honderd activisten waren gearresteerd.

Het idee van de Freedom Ride in Meppel ontstond in een discussie die Mitchell Esajas en ik in Frankrijk hadden in de eerste helft van dit jaar. We brainstormden over de follow-up van de actie in Gouda en kwamen op de ervaringen in Amerika tijdens de burgerrechtenbeweging in de jaren zestig. Activisten gingen met bussen naar de brandhaarden in het Zuiden van de Verenigde Staten om te protesten tegen apartheid en racisme. Ze werden Freedom Riders genoemd genoemd omdat ze bereid waren om via burgerlijke ongehoorzaamheid het risico van een gewelddadige confrontatie op de koop te nemen. Het ging er hard aan toe in de VS omdat witte extremisten met knokploegen de Freedom Riders opwachten. Bussen werden in brand gestoken.
Het idee werkte. De Freedom Riders hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de val van het apartheidssysteem in Amerika.

Het idee van de Freedom Ride to Meppel werd overgenomen door Kick Out Zwarte Piet en verder uitgewerkt in een plan. Bij de nationale intocht in Meppel gaan activisten een brede mobilisatie op touw zetten om van overal in het land mensen naar meppel te halen om luidruchtig te protesteren tegen racisme. In Gouda ging het om een stil protest. Hier gaat het om een luid protest met het scanderen van leuzen, toeteren, zingen, schreeuwen etc. dat zal leiden tot een tegenmobilisatie van extreem rechts die met geweld het geweld de kop in zal willen drukken. Ook is er een grote kans dat de politie hetzelfde gaat doen. Om voorbereid te zijn op geweld zal KOZP trainingen geweldloos verzet organiseren om op basis van morele kracht de confrontatie aan te gaan met racisten.

Door het project De Getuigenis is mijn betrokkenheid bij de beweging flink afgenomen. Ik word op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen, maar een actieve betrokkenheid zit er niet in. Nu het beslissende dichterbij komt, voel ik de spanning toenemen en wil ik er juist heel graag bij zijn. Ook dit wordt een historische gebeurtenis die mogelijk kan bijdragen tot het omvallen van het racistisch systeem van Zwarte Piet. Daar wil je toch bij zijn?

Er kan van alles en nog wat gebeuren. In het gunstigste geval geeft de burgemeester van Meppel toe en wordt Zwarte Piet verboden. Waarschijnlijker is dat de zaak uitloopt op een confrontatie met politie en extreem rechts.
Ik weet dan niet of ik gearresteerd kan worden terwijl ik een week later naar Suriname moet voor het gesprek met president Bouterse. Misschien gebeuren er ergere dingen.
Het is balanceren tussen de wens om in solidariteit bij mijn kameraden te zijn met de Freedom Ride en de noodzaak om de getuigenis daadwerkelijk te kunnen afnemen, een balans tussen hoofd en hart, tussen het tarten van het noodlot en spelen op safe.

Sandew Hira
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April