CBvS maakt SRD 150 miljoen winst in 2013
De CBvS is op 30 december uitgekomen met het Jaarverslag 2013. Dit verslag is een culminatie van de eerder uitgebrachte halfjaarverslagen over de economie in 2013. Het Jaarverslag 2013 bespreekt de internationale context en de totale macro-economische ontwikkelingen gedurende het jaar, waarbij vergeleken wordt met het daaraan voorafgaande jaar 2012. In de halfjaarrapporten kreeg de lezer te maken met een diepte analyse van de productiesectoren – zoals goud, olie, rijst – en de macro sectoren – zoals de overheidsfinanciën, monetair en betalingsbalans voor de betreffende periode van zes maanden. De halfjaarverslagen acht de bank een belangrijk instrument om de samenleving tussentijds op de hoogte te stellen van de richting waarin de economie koerst. In het jaarverslag wordt een samenvattende analyse hiervan gepresenteerd. Daarnaast komen in het Jaarverslag aan de orde het gevoerde toezicht van de Bank op de financiële sector en de ontwikkelingen van het bankbedrijf, dat zijn, alle bancaire handelingen van de bank als kassier van de Staat en als moederbank van alle banken.
Economische ontwikkelingen
Een overzicht van de mondiale en nationale economische ontwikkelingen in 2013 is als volgt:
Internationale economische ontwikkelingen
Op internationaal gebied hebben zich de volgende ontwikkelingen voorgedaan:
- Productie vermindering in vooral opkomende en ontwikkelde economieën veroorzaakt groeivertraging van de wereldeconomie van 3,2% in 2012 naar 3,0% in dit verslagjaar;
- Inflatie ontwikkelde zich over het algemeen op een relatief laag niveau vooral vanwege dalende prijzen van voornamelijk grondstoffen.
De Surinaamse economie in 2013
De daling van grondstoffenprijzen beïnvloedde ook de Surinaamse economie, die sterk afhankelijk is van exportopbrengsten en overheidsontvangsten uit de mijnbouwsector. De volgende ontwikkelingen vonden plaats:
- Sterk gedaalde goud- en aluminiumprijzen veroorzaakten een terugval van de totale goederenexportwaarde met als resultaat een vertraging in de aanwas van deviezen voor de internationale reserves;
- Stijging overheidsuitgaven vooral door toegenomen personele lasten met als gevolg een financieringstekort van bijkans 6% van het Bruto Binnenlands Product (BBP);
- Financiering van het tekort middels opname van voorschotten bij de CBvS binnen de wettelijke bepalingen van de Bankwet, de uitgifte van schatkistpapier aan institutionele beleggers en de opname van buitenlandse leningen.
In het verslagjaar tekenden Suriname en de Islamic Development Bank (IsDB) een 'Interim Member Country Partnership Strategy' als eerste stap in de hernieuwde relatie welke zal moeten leiden tot een intensieve samenwerking op vooral de gebieden Gezondheidszorg en Onderwijs.
Maatregelen vanuit de overheid en de Centrale Bank van Suriname ter beteugeling van de externe en interne schokken op de economie zijn uitgebreid aan de orde gekomen in de twee halfjaarverslagen, terwijl de positieve uitkomsten van die maatregelen die met enige vertraging zichtbaar werden, zijn beschreven in dit jaarverslag.
Gezond en stabiel financieel systeem
Het jaarverslag 2013 vermeld verder dat er een aanvang is gemaakt met de voorbereidingen van het Financial Sector Assessment Program. Dit programma heeft voornamelijk tot doel het waarborgen van een gezond en stabiel financieel systeem. Voor verdere versterking van het financieel systeem heeft de bank cruciale wet- en regelgeving voorbereid dan wel verscherpt in dit verslagjaar. Vele richtlijnen en procedures ter optimalisering van het functioneren van financiële instellingen en ter verbetering van het toezicht vanuit de bank op deze instellingen zijn doorgevoerd.
De bank vermeldt verder dat ter verbetering van het toezichtregiem voor wat betreft 'Anti-Money Laundering/Combating the Financing of Terrorism (AML/CFT)' er technische assistentie is verkregen van de 'US Treasury Department'. Gedurende 2013 bleef de stabiliteit van de financiële sector onderbouwd door een ruime liquiditeitspositie, adequaat kapitaalbezit en winstgevendheid, deelt de CBvS mee.
Vandaag
Gisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Eergisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar