NPS brengt hulde aan ex-voorzitter Ronald Venetiaan
23 Nov 2013, 03:00
foto
NPS erevoorzitter Ronald Venetiaan laat zijn danstalenten zien.


Geoefend gaat Ronald Venetiaan door de knieën. De aanwezigen barsten in gejuich uit wanneer Venetiaan enkele staaltjes laat zien tijdens de awasadans. Venetiaan is vrijdag benoemd tot erevoorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS). Alwin Baarh en Walther Pengel zijn ereleden van de partij geworden. Met zang, dans, gedichten, veel cadeaus en toespraken van lof is in Grun Dyari hen hulde gebracht.

Venetiaan is sinds 1973 lid van de NPS en heeft verschillende functies bekleed. Hij was ruim twintig jaar voorzitter, van 1993 tot 2012. Venetiaan is driemaal minister van Onderwijs geweest en werd drie keren gekozen tot president van Suriname. Na de verkiezingen van 2010 is hij tot 27 oktober 2013 assembleelid geweest.

Geduld en takt
Tijdens de toespraken van de Nieuw Front-partners werd Venetiaan geprezen voor zijn geduld en takt. Aan het gezin-Venetiaan, in het bijzonder Liesbeth Venetiaan, is ook hulde gebracht. "Dat u de partij en een land kon leiden, heeft veel tijd en offers gekost. Tijd die uw familie moest ontberen", zei NPS-voorzitter Gregory Rusland. Jong en oud brachten hulde aan Liesbeth Venetiaan die afwezig was omdat zij naar het buitenland is vertrokken. Jongeren gingen de erevoorzitter vaak halen van zijn stoel om het podium met hem te delen en persoonlijk dank te zeggen.

De erevoorzitter van de VHP, Ramdien Sardjoe, en coördinator van het Nieuw Front, Chandrikapersad Santokhi gaven aan dat de verdiensten van Venetiaan niet beperkt bleven tot de NPS en het Nieuw Front. Heel veel successen en doorbraken voor Suriname kunnen toegeschreven worden aan het leiderschap van Venetiaan, merkten ze op. Van het Nieuw Front ontving Venetiaan een award. "We weten dat u ook veel tegenslagen hebt ervaren. Maar u heeft ze overleeft en een olifantenhuid ontwikkeld", sprak Santokhi Venetiaan toe. "Daarom schenken wij u een olifant. Die zal u beschermen op uw pad." Hij kreeg van de VHP een goudkleurige olifant.

Venetiaan toonde zich dankbaar en drukte het nieuwe leiderschap op het hart het volk bewuster te maken van de huidige situatie. "Verandering en vernieuwing zijn prachtige geluiden. We zitten nu in de oppositie maar de kunst is om wederom op te staan. Ministersposten en assembleezetels zijn erg belangrijk. Maar het grote succes zit in het hervinden van een pad van recht, waarheid, democratie, eerlijkheid, zuiverheid en transparantie."

René Gompers

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April